lalunia

lalunia

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1993]

Tort malinowy urodzinowy

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 10
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Pyszny torcik malinowy zrobiony dla młodzieńca na 18 urodziny. Miło jest kiedy ten torcik jeszcze smakuje. Tak i było w tym przypadku.

Tort malinowy urodzinowy Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Tort malinowy urodzinowy

Składniki na formę okrągłą 19 cm:

 

  • jaja L 3 szt

 

  • cukier 1 łyżka

Krem malinowy :

 

  • mascarpone 250 g

 

  • 1 szklanka musu z malin, przetartych przez sito aby nie było pestek- lekko schłodzona

 

Dekoracja:

  • rękaw cukierniczy z nasadką gwiazdka

 

  • literki i cyferki z czekolady

 

  • mieszanka czekoladowych kuleczek

Sposób przygotowania:

Tort malinowy urodzinowy

Krok 1

Do misy wbijamy jaja i ubijamy je na puch z cukrem. Po ubiciu jaj dodajemy przesianą mąkę ( najlepiej przesiewać nad misa i od razu mieszać delikatnie łopatką. Formę okrągła smarujemy masłem i wykładamy papierem do pieczenia, dno i boki. Ciasto przekładamy do formy i pieczemy koło 15-20 minut. Po upieczeniu i ostudzeniu biszkopt kroimy na trzy części.

Krok 2

Maliny wkładamy do garnuszka i gotujemy, a następnie przecieramy( aby pestki nam nie wpadli, będzie potrzebna cała szklanka musu). Żelatynę wsypujemy do szklanki, zalewamy 4 łyżkami wody( żelatyna pęcznieje). Wkładamy do mikrofali na 30 sekund- żelatyna się rozpuści. Do ostudzonej żelatyny wkładamy 4 łyżki musu, mieszamy, a następnie przekładamy do reszty naszego musu i mieszamy.

Krok 3

Śmietanę ubijamy na sztywno, dodajemy serek mascarpone i delikatnie mieszamy do połączenia składników.

Krok 4

Do rękawa cukierniczego przekładamy 10 łyżek kremu i zostawiamy go do dekoracji tortu. Resztę kremu zostawiamy i przekładamy do niego mus malinowy i delikatnie mieszamy łopatką. Wszystkie trzy blaty biszkoptu smarujemy kerem malinowym oraz wierzch i boki. Bierzemy rękaw cukierniczy i ozdabiamy tort.który dekorujemy według uznania.

Tort malinowy urodzinowy
Do misy wbijamy jaja i ubijamy je na puch z cukrem.Po ubiciu jaj dodajemy przesianą mąkę( najlepiej przesiewać nad misa i odrazu mieszać delikatnie łopatką.Formę okrągła smarujemy masłem i wykładamy papierem do pieczenia, dno i boki .
Tort malinowy urodzinowy
Ciasto przekładamy do formy i pieczemy koło 15-20 minut.
Tort malinowy urodzinowy
Po upieczeniu i ostudzeniu biszkopt kroimy na trzy części.
Tort malinowy urodzinowy
Wszystkie trzy blaty biszkoptu smarujemy kerem malinowym oraz wierzch i boki.

Tagi:

ciasta torty