zewa

zewa

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2423]

Książka Kucharska: Mandarynkowy zawrót głowy

Tort mandarynkowo waniliowy

  • 19
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 23

Od razu oczka zaświeciły się moim facetom na widok tego torcika mandarynkowo waniliowego

Tort mandarynkowo waniliowy Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Tort mandarynkowo waniliowy

 

  • Masa :
  • 2 serki waniliowe ( po 140 g każdy )
  • 2 śmietany 30 % ( po 330 g każda )
  • 4 łyżki domowego cukru waniliowego
  • 1 śmietan fix
  • 1 paczka markiz blacky ( 135 g )
  • odrobina niebieskiego barwnika spożywczego
  • Biszkopt :
  • 6 jajek
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 5 łyżek mąki pszennej
  • 2 łyżki maki ziemniaczanej
  • 1/2 szk cukru
  • Dodatkowo :
  • 300 g dżemu wiśniowego
  • 3 duże mandarynki
  • 1 łyżka margaryny do wysmarowania tortownicy
  • 2 łyżki bułki tartej do wysypania tortownicy
  • dowolny sok do nasączenia tortu

Sposób przygotowania:

Tort mandarynkowo waniliowy
BISZKOPT :

Piekarnik nastawić do nagrzania na 150 stopni. Dno tortownicy o średnicy 23 cm wysmarować margaryną i wysypać bułką tartą. Obie mąki przesiać razem z proszkiem do pieczenia przez sitko. Białka oddzielić od żółtek. Do miski robota wlać białka i ubić je na sztywną pianę a następnie utrwalić dodając cukier i dalej ubijać jeszcze chwilę. Potem dodawać po jednym żółtku i ubijać na mniejszych obrotach. Gdy żółtka się połączą z pianą i powstanie kogel mogel dodać mąkę i na najmniejszych obrotach wymieszać ciasto. Gotowe przełożyć do przygotowanej tortownicy, wyrównać powierzchnię i od razu wstawić do pieczenia na 40 minut. Po upieczeniu biszkopt wystudzić, odwrócić dnem do góry aby ładnie się wyrównał. Zimny biszkopt przekroić na trzy krążki.



MASA :

Do miski wlać śmietanę a cukier waniliowy wymieszać ze śmietan fixem. Chwilę ubijać śmietanę a potem wsypać mieszankę cukru i śmietan fixu. Śmietanę ubić a gdy będzie gotowa dodać serki waniliowe i na małych obrotach wszystko połączyć. Dowolny sok ( u mnie pomarańczowy ) rozrobić z zimną przegotowaną wodą i nasączyć nim krążki biszkoptowe.



PRZEŁOŻENIE :

Na talerzu lub paterze ułożyć pierwszy krążek ciasta i wyłożyć na niego dżem. Rozsmarować go po całej powierzchni a na dżem wyłożyć porcję masy i wyrównać powierzchnię. Przykryć drugim plackiem i posmarować go cienką warstwą masy. Koliście na śmietanie ułożyć markizy i zakryć je dodając masę śmietanową i rozsmarować wyrównując powierzchnię. Wszystko zakryć ostatnim plackiem i wyłożyć resztę śmietany. Górę i boki tortu posmarować śmietaną a boki dodatkowo ozdobić np. za pomocą widelca tworząc ukośne rowki. Mandarynki umyć, obrać, podzielić na cząstki i dodatkowo przekroić każdą wzdłuż na pół. Przygotowanymi mandarynkami obłożyć górę tortu i koliście obłożyć dół. Tort wstawić do lodówki do schłodzenia na około 2 godziny.
Tort mandarynkowo waniliowy
upiec biszkopt i przygotowac masę do tortu
Tort mandarynkowo waniliowy
na krążek wyłożyć dżem a potem masę i zanowu ciasto
Tort mandarynkowo waniliowy
ułożyc na warstwie masy markizy i zakryć śmietaną
Tort mandarynkowo waniliowy
tort pokryć resztą masy i udekorowac mandarynkami