nieuchwytna

nieuchwytna

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 350]

Tort migdałowo - kajmakowy

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Pyszny i efektowny tort migdałowo-kajmakowy

Tort migdałowo - kajmakowy

Składniki:

Tort migdałowo - kajmakowy

 

  • Biszkopt migdałowy - SKŁADNIKI:
  • 6 średnich jajek
  • 20 dag mielonych migdałów
  • 1/2 szkl. cukru
  • 1 op. cukru wanilinowego
  • 3 płaskie łyżki mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

 

  • Masa śmietanowa:
  • 1/2 l śmietany kremówki 30 %
  • 3 płaskie łyżki cukru
  • 1 śmietan-fix

 

  • + 1 mała puszka masy krówkowej
  • + 4 łyżki płatków migdałowych
  • + 1 op. migdałów w czekoladzie

Sposób przygotowania:

Tort migdałowo - kajmakowy
1. Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy na sztywną pianę. Żółtka ucieramy mikserem z cukrami, następnie dodajemy proszek do pieczenia, mąkę i migdały. Dodajemy po łyżce piany z białek i bardzo delikatnie mieszamy, aż uzyskamy masę biszkoptową.Tortownicę ok. 20 cm natłuszczamy lub wykładamy papierem, po czym przelewamy naszą masę i pieczemy w ok. 180 stopniach ok. 25-30 minut - do suchego patyczka. Po ostygnięciu biszkopt przekrawamy na 3 blaty. 2. Na spodnim blacie rozsmarowujemy polowę naszej masy krówkowej i przykrywamy drugą częścią biszkopta. 3. Dobrze schłodzoną kremówkę ubijamy najpierw z cukrem, a następnie ze śmietam fixem, aż będzie sztywna. Połowę masy rozmarowujemy na biszkopcie, po czym przykrywamy ją ostatnim blatem. Resztą kremówki smarujemy wierzch i boki torta. 4. Pozostałą masę krówkową przekładamy do szprycy i w dowolny sposób ozdabiamy nią górę torta. Posypujemy płatkami migdałowymi i ozdabiamy migdałami w czekoladzie. Schładzamy.