SUPERPRZEPIS

Tort miodowo-marchewkowy z kaszką

  • 8
  • jaNina
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 7
Tort miodowo-marchewkowy z kaszką Więcej zdjęć (5)

Torcik marchewkowo-miodowy przekładany masą z kaszki manny bez cukru upiekłam na urodziny mężusia :)

Składniki:

Tort miodowo-marchewkowy z kaszką

 

  • ciasto
  • 2 jaja
  • 2 łyżki miodu
  • 1 szklanka drobno startej marchwi
  • 3 łyżki oleju słonecznikowego
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 1 szklanka mąki razowej pszennej lub orkiszowej
  • tłuszcz do wysmarowania foremki
  • grysik lub bułka do wysypania foremki
  • krem
  • 500 ml mleka
  • 14 dag kaszki manny
  • 200 g masła
  • 50 ml rumu (opcjonalnie)
  • 2 łyżki miodu
  • 1 słoik dżemy z czarnej porzeczki
  • dekoracja
  • 100 g czekolady
  • 1 łyżka mleka
  • orzechy włoskie w połówkach i posiekane
  • suszone lub kandyzowane owoce

 

 

Sposób przygotowania:

Tort miodowo-marchewkowy z kaszką
Jaja ubijamy w całości z miodem do uzyskania jednolitej masy. Dodajemy marchewkę i olej - mieszamy. Przesiewamy przez sito mąki i dodatki spulchniające (proszek i sodę). Wsypujemy je do ciasta. Mieszamy i przekładamy do wysmarowanej i wysypanej grysikiem foremki. Pieczemy w temp. około 170 stopni C przez około 40 minut, co zależy od opcji piekarnika.



Studzimy ciasto.



W tym czasie przygotowujemy krem. Gotujemy grysik na mleku. Miksuj masło do chwili aż zbieleje. Dodajemy porcjami schłodzoną kaszkę mannę. na końcu dodajemy rum - mieszamy. Schłodzone ciasto przekrawamy na trzy blaty. Dwa dolne smarujemy dżemem porzeczkowym, następnie masą po czym składamy je razem i nakrywamy trzecim blatem.



Resztą kremu smarujemy górę i bok, posypujemy bok siekanymi orzechami. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej z dodatkiem mleka - Mieszamy. Dekorujemy tort orzechami, owocami i czekoladą. Najlepiej przygotować ciasto na dzień przed serwowaniem.
Tort miodowo-marchewkowy z kaszką
Pieczemy w temp. około 170 stopni C przez około 40 minut, co zależy od opcji piekarnika.
Tort miodowo-marchewkowy z kaszką
Schłodzone ciasto przekrawamy na trzy blaty.
Tort miodowo-marchewkowy z kaszką
Dodajemy do masła porcjami schłodzoną kaszkę mannę. na końcu dodajemy rum - mieszamy.
Tort miodowo-marchewkowy z kaszką
Dekorujemy tort orzechami, owocami i czekoladą.