jaga85

jaga85

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1974]

Tort misiowa głowa

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: trudne
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 14

Dekoracja tortu jest prosta, dlatego sądzę, że wszyscy sobie z nią poradzą. Kształt tortu pasuje na dzień dziecka, imieniny czy urodziny naszych najmłodszych.

Tort misiowa głowa Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Tort misiowa głowa

BISZKOPT CIEMNY

  • 4 jajka,
  • 2 łyżki mąki tortowej,
  • 1 łyżka bułki tartej,
  • 1 łyżka kakao
  • 4 łyżki cukru,
  • 1 łyżka oleju,
  • Szczypta proszku do pieczenia,
  • Szczypta sody

 

BISZKOPT JASNY

  • 4 jajka,
  • 4 łyżki mąki tortowej,
  • 4 łyżki cukru,
  • 1 łyżka oleju,
  • Szczypta proszku do pieczenia

 

MASA CHAŁWIOWA

  • 600 gram chałwy (u mnie waniliowa),
  • 4 kostki masła (po 200 gram),
  • 1,3 litry mleka,
  • 3 budynie waniliowe,
  • 1,5 łyżki mąki ziemniaczanej,
  • 1 płaska łyżka mąki tortowej,
  • 4 żółtka,
  • 1 łyżka cukru,
  • alkohol do smaku

 

DODATKOWO

  • 0,5 litrowy słoiczek wiśni w syropie (u mnie domowej roboty),
  • 0,5 szklanki spirytusu,

 

Sposób przygotowania:

Tort misiowa głowa

Etap 1

Tort misiowa głowa
kolejno pieczemy 4 ciemne biszkopty

Sypkie składniki łączymy ze sobą (mąka, kakao, bułka, proszek do pieczenia, soda). Białka oddzielamy od żółtek. Do białek dodajemy szczyptę soli i ubijamy na sztywno. Następnie dodajemy do nich stopniowo cukier, a w dalszej kolejności żółtka. Do puszystej masy dodajemy wymieszane sypkie składniki oraz olej. Delikatnie mieszamy. Ciasto wylewamy na tortownice i pieczemy około 15 min w 180°C. Po upieczeniu biszkopt studzimy. Do wykonania tortu należy upiec 4 takie biszkopty.
Po ostudzeniu każdy biszkopt delikatnie ścinamy, tak by zdjąć otrzymaną „skórkę”. Ścięte wierzchy ścieramy na tarce o małych oczkach. W ten sposób otrzymamy kruszonkę, która będzie stanowić futerko misia.

Etap 2

Tort misiowa głowa
z jasnego biszkoptu wycinamy uszy oraz nosek misia

Białka oddzielamy od żółtek. Do białek dodajemy szczyptę soli i ubijamy na sztywno. Następnie dodajemy do nich stopniowo cukier, a w dalszej kolejności żółtka. Do puszystej masy dodajemy mąkę, proszek do pieczenia oraz olej. Delikatnie mieszamy. Ciasto wylewamy na blaszkę i pieczemy około 15-20 min w 180°C.
Po upieczeniu biszkopt studzimy. Z przestudzonego biszkoptu wycinamy 6 kółek , które będą potrzebne do wykonania uszu (na każde ucho 3 przełożone koła), oraz 2 kółka na wykonanie buzi.
Z pozostałych okrawków wycinamy jasne części uszu. Resztę biszkoptu ścieramy na tarce (tak jak biszkopt ciemny) i dekorujemy nim na końcu buzię misia.

Etap 3

Tort misiowa głowa
Do masy dodajemy stopniowo pokruszona chałwę

Połowę mleka zagotowujemy z cukrem. W drugiej połowie mieszamy pozostałe składniki: mąki, budynie, żółtka. Mieszaniną zalewamy gotujące mleko. Gotujemy budyń. Studzimy. Masło ucieramy. Do utartego dokładamy stopniowo przestudzony budyń. Z tak przygotowanej masy, przed dołożeniem chałwy odkładamy około 2 łyżki na wykonanie oczu, buzi i nosa. Do pozostałej masy dodajemy stopniowo rozkruszoną chałwę. Na koniec dodajemy alkohol do smaku.

Etap 4

Tort misiowa głowa
W trakcie przekładania nakłada na mase wiśnie nasączone alkoholem

Wiśnie odsączamy z soku i zalewamy alkoholem. Dokładnie utłaczały by wszystkie opływały. Słoik zakręcamy i pozostawiamy na noc. Następnego dnia ponownie odsączmy je z alkoholu, który nie wchłoną w owoce. Uzyskany alkohol łączymy z sokiem spod wiśni. Ewentualnie do soku dodajemy jeszcze wodę lub alkohol. W sumie płynu powinno być około ¾ szklanki. Będzie on wykorzystany do nasączania biszkoptów w trakcie przekładania.
PRZEKŁADANIE: Na pierwszy biszkopt wykładamy około 1/4 masy chałwowej. Na masę wykładamy dość gęsto odsączone wiśnie (Czynności powtarzamy do wyczerpania składników):
-Biszkopt,
- 1/4 masy + 1/3 wiśni,
-Biszkopt,
- 1/4 masy + 1/3 wiśni
-Biszkopt,
- 1/4 masy + 1/3 wiśni,
-Biszkopt
Do tortu dokładamy „uszy” (sklejone po 3 krążki biszkoptowe) . Wierzch tortu obtaczamy pozostałą masą.

Etap 5

Tort misiowa głowa
Na koniec misiowi przyklejamy nos, wykonujemy oczy i buzię

Na koniec doklejamy 2 krążki, które będą stanowić buzię. Oczy wykonujemy z masy jasnej (wcześniej odłożonej). Środki oczu, noc i buzię z masy zabarwionej kakao. Gotowe.