marlena1114

marlena1114

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 335]

Tort morelowy

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Serdecznie zapraszam do przyrządzenia tortu

Tort morelowy

Składniki:

Tort morelowy

 

Sposób przygotowania:

Tort morelowy
Masło roztopić nad parą i odstawić w ciepłe miejsce. Żółtka utrzeć na pianę z cukrem, a następnie, ciągle ucierając, dodawać masło i skórkę z cytryny oraz na zmianę po łyżce mąkę i ubitą na sztywno pianę z białek. Na końcu wlać ostrożnie rozczyn z mleka, kostki cukru i drożdży. Tortownicę wysmarować masłem i posypać bułką tartą. Wlać ciasto, przykryć pergaminem, wstawić do nagrzanego piekarnika i piec na średnim ogniu przez ok. pół godziny. Przez 20 minut nie wolno otwierać piekarnika, gdyż ciasto opadnie. Upieczone, ostudzone ciasto wyjąć na kratkę i przekroić na dwa krążki. Powierzchnię cięcia skropić likierem rozcieńczonym niewielką ilością wody. Jeden krążek ciasta ułożyć na paterze, posmarować połową bitej śmietany, posypać 2/3 ilości rozmrożonych malin. Na górę położyć drugi krążek ciasta i posmarować go bitą śmietaną. Na wierzchu symetrycznie ułożyć osaczone połówki moreli w każdej umieścić po jednej malinie. Szczeliny między morelami wypełnić bitą śmietaną wyciśniętą z rękawa. Całość posypać tartą czekoladą. Smacznego