karolcia_zip

karolcia_zip

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 255]

Tort motyl w/g Karolci

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Pyszny kakaowy tort motyl z kremem waniliowym.

Tort motyl w/g Karolci Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Tort motyl w/g Karolci

 

  • Biszkopt:
  • 8 jaj
  • 3/4 szklanki mąki
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1 opakowanie cukru waniliowego
  • 1 budyń karmelowy
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 2 łyżki kakao
  • Krem:
  • 1 paczka kremu waniliowego Gellwe na zimno
  • 100g masła
  • 1 i 1/4 szklanki zimnego mleka
  • Lukier ozdobny:
  • 200g masła
  • 400g cukru pudru
  • barwniki spożywcze
  • kuleczki ozdobne - srebrne
  • posypka kolorowa
  • 2 ciastka wafelki
  • sok porzeczkowy
  • karmel

 

Sposób przygotowania:

Tort motyl w/g Karolci
Żółtka rozdzielamy od białek. Białka z solą ubijamy na sztywną pianę. W trakcie ubijania stopniowo dodajemy cukier i cukier waniliowy. Żółtka rozmącamy widelcem i dodajemy powoli do białek. Mieszamy drewnianą łyżką. Przesianą mąkę, budyń i proszek do pieczenia dodajemy do masy i delikatnie mieszamy. Tortownicę smarujemy masłem i obsypujemy bułką tartą. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 st.C przez 45 min. Przed wyjęciem sprawdzamy patyczkiem czy biszkopt w środku się upiekł. Jeśli patyczek jest suchy oznacza to, że biszkopt jest gotowy. Biszkopt studzimy. W tym czasie przygotowujemy krem: ucieramy miękkie masło, w osobnym naczyniu miksujemy mleko z kremem Gellwe, początkowo na najniższych obrotach, później przez 2 minuty na najwyższych, do ubitego kremu z mlekiem dodajemy utarte masło i miksujemy do czasu uzyskania jednolitej masy. Gdy biszkopt ostygnie przekrajamy go na 3 placki, a następnie na pół tak, by powstało 6 połówek kół. Połówki kół kładziemy tak, aby zaokrąglone brzegi stykały się i tworzyły kształt motyla. Każdą część nasączamy sokiem porzeczkowym, przekładamy lekko karmelem i kremem waniliowym. Gdy wszystkie 6 części skleimy, wkładamy tort do lodówki, by krem się ściągnął, a tort nie rozpadał. W tym czasie przygotowujemy lukier ozdobny: miksujemy miękkie masło z cukrem pudrem uzyskując biały lukier, dodajemy barwniki spożywcze, aby uzyskać pożądany kolor. Gdy lukier będzie gotowy, wyjmujemy tort z lodówki i smarujemy go lukrem oraz przyozdabiamy według uznania. Środkiem motyla będą dwa połączone ciastka wafelki. Tort przechowujemy w lodówce. Smacznego :)
Tort motyl w/g Karolci
Pieczemy biszkopt.
Tort motyl w/g Karolci
Wyrośnięty biszkopt.
Tort motyl w/g Karolci
Biszkopt w przekroju.
Tort motyl w/g Karolci
Tort przełożony karmelem i kremem.