Justyna92

Justyna92

Złoty Ekspert
[Przepisów: 951]

Książka Kucharska: Dania dla dzieci

Tort Motylek

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Tort w kształcie motyle - smakuje i wygląda wyśmienicie

Tort Motylek Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Tort Motylek

 

  • Biszkopt jasny:
  • 5 jajka
  • 5 łyżki mąki
  • 5 łyżki cukru
  • pół łyżeczki proszku do pieczenia

 

  • Biszkopt ciemny:
  • 5 jajka
  • 5 łyżki cukru
  • 4 łyżki mąki
  • 1 łyzka kakao
  • pół łyżeczki proszku do pieczenia

 

  • Masa:
  • 2 budynie śmietankowe
  • 1/2 szklanka cukru
  • cukier waniliowy
  • 3 szklanki mleka
  • 1,5 kostki margaryny

 

 

 

Sposób przygotowania:

Tort Motylek
Biszkopt jasny: Białka ubijamy z cukrem na sztywną pianę , dodajemy żółtka. Wsypujemy mąkę wymieszana z proszkiem do pieczenia i delikatnie mieszamy. Pieczemy ok 20 minut w tortownicy o średnicy 25cm. PIECZEMY 2 TAKIE BISZKOPTY. Biszkopt ciemny: Białka ubijamy z cukrem na sztywną pianę , dodajemy żółtka. Wsypujemy mąkę wymieszana z proszkiem do pieczenia i kakao delikatnie mieszamy. Pieczemy ok 20 minut w tortownicy o średnicy 25cm Masa: 2 szklanki mleka zagotowujemy z cukrem. W reszcie mleka rozpuszczamy budynie i wlewamy na gotujące się mleko. Mieszamy do stężenia i odstawiamy do ostygnięcia. Margarynę ucieramy i stopniowo dodajemy zimny budyń. Na biszkopt jasny wykładamy cześć masy przykrywamy biszkoptem ciemnym wykładamy następną cześć masy i przykrywamy ostatnim biszkoptem. Tort kroimy na pół, odwracamy i sklejamy brzegami. Wierzch tortu smarujemy masa( do masy można dodać pokrojone brzoskwinie) i ozdabiamy owocami. Na środek kładziemy pasek żółtej galaretki. Reszta galaretek polewamy owoce. Boki tortu obruszamy wiórkami kokosowymi a czułki motyla robimy z rurek.
Tort Motylek
Tort będzie wspaniałym prezentem na urodziny naszej pociechy