tort murzynek

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

tradycyjny tort murzynek pychota

tort murzynek

Składniki:

tort murzynek

 

  • Składniki:
  • 2 szklanki mąki wrocławskiej
  • 1 torebka proszku do pieczenia
  • 1 kostka margaryny
  • 2 szklanki cukru
  • 1/2 szklanki wody
  • 4 łyżki kakao
  • 3 jajka
  • 1/2 słoika marmolady

Sposób przygotowania:

tort murzynek
Przygotowanie:
Przesiać dokładnie mąkę wrocławską,dodać proszek do pieczenia,wymieszać.Stopić na patelni lub w kubku margarynę,dodać cukier,wodę i kakao,wymieszać,podgrzać,zdjąć z ognia.Połowę masy odlać.Jajka delikatnie umyć,oddzielić białka od żółtek.Do jednej masy ( tej ciepłej) dodać żółtka i mąkę,wymieszać.Białka ubić na sztywną puszystą pianę,dodać do masy,wymieszać.Przełożyć ciasto do tortownicy i piec w temp.180s.c przez 45 minut.Ciasto należy odstawić do wystygnięcia.Przekroić poziomo na 2 krążki,przełożyć marmoladą.

Tagi:

jajko jajka