Tort na 18 urodziny

Torty « poprzedni | następny »
Danusia19671 - Przepis na: Tort na 18 urodziny offline

Złoty Ekspert
Przepisy: 999
zdjęcia: 1 z 3 Strzałka
Tort na 18 urodziny
oceń:  
ocena: 5/5
głosów: 5

Pyszny biszkoptowy torcik, na 18 urodziny


trudność: średne
czas:

Tort na 18 urodziny - SKŁADNIKI:

  • 1 szkl mąki
  • 8 -jajek
  • 1 szkl i 1 łyżka cukru pudru
  • 0,5 -łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 -budynie śmietankowe
  • KREM
  • 1 szkl mleko gotowane gorące,
  • 1 kost masło extra,
  • 1 kost Masło roślinne w kostce,
  • olejek śmietankowy,
  • 1 szkl cukier puder
  • kakao -1,5 łyżki
  • PONCZ DO CIASTA
  • 100 g cukier,
  • 0,5 l woda,
  • 1 kieliszek rum
  • skórka z cytryny
  • DEKORACJA DOWOLNA

Tort na 18 urodziny - PRZYGOTOWANIE:

BISZKOPT
Białka ubić z cukrem pudrem na sztywną pianę.
Do piany dodawać stopniowo po jednym żółtku.
Do masy przesiać przez sito, połączone ze sobą składniki mąka, budynie, proszek do pieczenia.
Wszystko razem delikatnie wymieszać.
Tortownicę wysmarować tłuszczem, wysypać tartą bułką.
Wlać ciasto do tortownicy, wstawić do nagrzanego piekarnika.
Piec w temp.160 stop, przez 40 minut.
Z ostudzonego biszkopta, wierzch i boki delikatnie ścierami tarką .
Zimny biszkopt kroimy na 4 cienkie krążki.
PONCZ DO CIASTA
Zagotować wodę z cukrem i skórką cytrynową, ostudzić, połączyć z rumem.
KREM
Zagotować mleko.
Masło extra utrzeć z masłem roślinnym na puszystą masę.
Do masła dodawać stopniowo po łyżce gorącego mleka i łyżce cukru pudru, aż do wyczerpania mleka i cukru ciągle mieszając.
Miksuje się robotem, czym dłużej się ubija, tym puszysta jest masa.
Do masy dodać olejku śmietankowego.
Masę podzielić na 2 równe części.
Do jednej części dodać kakao, dobrze utrzeć.
PRZEKŁADANIE TORTU
1. Blat biszkoptu nasączyć ponczem, nałożyć porcję kremu z kakao.
2. Przykryć drugim krążkiem biszkoptu, nasączyć ponczem, wyłożyć porcję kremu białego.
3.Trzeci krążek biszkoptu,nasączyć ponczem, nałożyć i rozsmarować resztę kremu kakaowego.
4.Przykryć 4 blatem biszkoptu, nasączyć, wyłożyć resztę kremu śmietankowego, rozsmarować wierzch i boki tortu.
Boki tortu oprószyć okruchami biszkoptowymi.
Udekorować według uznania


Dodaj:
Śledzik Wykop

Komentarze do Tort na 18 urodziny (strona 1 z 1)  
kiziolek20

kiziolek20
offline

2011-09-14 15:20
Ładnie wygląda:)
Skomentuj
Oceń:
0
goga591@wp.pl

goga591@wp.pl
offline

2011-09-15 16:05
Uwielbiam torty
Skomentuj
Oceń:
0
Najnowsze przepisy kulinarne z kategorii Torty
Truskawkowy obłoczek Bezowy tort z winnymi gruszkami Tort czekoladowy
Czekoladowo-różany tort Tort imieninowy Torcik czekoladowo-waniliowy
Tort czekoladowo-chałwowy Pijany tort bezowy Tort lalka urodzinowy
Czekoladowy torcik bezowy Malinowe mini torciki bezowe Cytrynowo- orzechowy torcik

Konkursy Kulinarne

  • Konkurs - Kuchnia polska - folkowo i ze smakiem! Konkurs - Kuchnia polska - folkowo i ze smakiem!

    Kuchnia polska nie ma sobie równych. Rozgrzewający kapuśniak, pierogi czy tradycyjny schabowy to smaki, które kocha każdy Polak. Jakie jest Wasze spojrzenie na kuchnię polską? Pochwalcie się sprawdzonymi recepturami. Do wygrania zaproszenia do restauracji Folk Gospoda!

 

Dziś moderatorami są

misia5
misia5

Złoty Ekspert offline

 
 
 

Sonda

Z dyni najczęściej przyrządzam:

 
 Z dyni najczęściej przyrządzam:

głosuj
 

Ostatnio komentowane