Tort na 18 urodziny

Torty « poprzedni | następny »
Danusia19671 - autor przepisu Tort na 18 urodziny offline

Srebrny Ekspert
Przepisy: 907
  • Wyślij znajomemu
Zgłoś nadużycie 
zdjęcia: 1 z 3 Strzałka
Tort na 18 urodziny
oceń:  
ocena: 5/5
głosów: 5

Pyszny biszkoptowy torcik, na 18 urodziny


trudność: średne
czas:

Tort na 18 urodziny - SKŁADNIKI:

  • 1 szkl mąki
  • 8 -jajek
  • 1 szkl i 1 łyżka cukru pudru
  • 0,5 -łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 -budynie śmietankowe
  • KREM
  • 1 szkl mleko gotowane gorące,
  • 1 kost masło extra,
  • 1 kost Masło roślinne w kostce,
  • olejek śmietankowy,
  • 1 szkl cukier puder
  • kakao -1,5 łyżki
  • PONCZ DO CIASTA
  • 100 g cukier,
  • 0,5 l woda,
  • 1 kieliszek rum
  • skórka z cytryny
  • DEKORACJA DOWOLNA

Tort na 18 urodziny - PRZYGOTOWANIE:

BISZKOPT
Białka ubić z cukrem pudrem na sztywną pianę.
Do piany dodawać stopniowo po jednym żółtku.
Do masy przesiać przez sito, połączone ze sobą składniki mąka, budynie, proszek do pieczenia.
Wszystko razem delikatnie wymieszać.
Tortownicę wysmarować tłuszczem, wysypać tartą bułką.
Wlać ciasto do tortownicy, wstawić do nagrzanego piekarnika.
Piec w temp.160 stop, przez 40 minut.
Z ostudzonego biszkopta, wierzch i boki delikatnie ścierami tarką .
Zimny biszkopt kroimy na 4 cienkie krążki.
PONCZ DO CIASTA
Zagotować wodę z cukrem i skórką cytrynową, ostudzić, połączyć z rumem.
KREM
Zagotować mleko.
Masło extra utrzeć z masłem roślinnym na puszystą masę.
Do masła dodawać stopniowo po łyżce gorącego mleka i łyżce cukru pudru, aż do wyczerpania mleka i cukru ciągle mieszając.
Miksuje się robotem, czym dłużej się ubija, tym puszysta jest masa.
Do masy dodać olejku śmietankowego.
Masę podzielić na 2 równe części.
Do jednej części dodać kakao, dobrze utrzeć.
PRZEKŁADANIE TORTU
1. Blat biszkoptu nasączyć ponczem, nałożyć porcję kremu z kakao.
2. Przykryć drugim krążkiem biszkoptu, nasączyć ponczem, wyłożyć porcję kremu białego.
3.Trzeci krążek biszkoptu,nasączyć ponczem, nałożyć i rozsmarować resztę kremu kakaowego.
4.Przykryć 4 blatem biszkoptu, nasączyć, wyłożyć resztę kremu śmietankowego, rozsmarować wierzch i boki tortu.
Boki tortu oprószyć okruchami biszkoptowymi.
Udekorować według uznania



Komentarze do Tort na 18 urodziny (strona 1 z 1)  
kiziolek20

kiziolek20
offline

2011-09-14 15:20
Ładnie wygląda:)
Skomentuj
Oceń:
0
goga591@wp.pl

goga591@wp.pl
offline

2011-09-15 16:05
Uwielbiam torty
Skomentuj
Oceń:
0
Najnowsze przepisy kulinarne z kategorii Torty
Tort czekoladowo - rodzynkowy Tort brzoskwiniowy z mascarpone i czekoladą Tort budyniowy z truskawkami
Helikopter dla Błażejka Tort "Dwa Serca" Tort naleśnikowy na zimno
Lekki wiosenny, fiołkowy tort. Tort Orzechowa brzoskwinka Tort w różyczki
Torcik z musem brzoskwiniowym Torcik urodzinowy dla Teściowej Kolorowy tort owocowy
Dziś moderatorami są
zbysiowa
zbysiowa

Złoty Ekspert online

 
Konkursy
  • Konkurs - Wiosenne smaki Konkurs - Wiosenne smaki

    Przygotuj smaczne, kolorowe i lekkie wiosenne danie i wygraj kartę upominkową o wartości 50zł. Nagradzamy aż 10 osób! Konkurs uwzględnia przepisy publikowane na Waszych blogach. Zapraszamy do zapoznania się z zasadami konkursu.

  • Konkurs Znam Wielkanocne Wydanie Specjalne Konkurs Znam Wielkanocne Wydanie Specjalne

    Weź udział w konkursie. Odpowiedz na kilka prostych pytań związanych z Wielkanocnym Wydaniem Specjalnym 2014 i wygraj książkę Smaczna Polska autorstwa Magdy Gessler. Nagradzamy aż 10 osób!

1 2 3 4
 
 
 
Sonda
Moją ulubioną potrawą wielkanocną jest...

 
 Moją ulubioną potrawą wielkanocną jest...

głosuj
 
Ostatnio komentowane