zewa

zewa

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2423]

Tort na czterdziestkę

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Kolejny pyszny tort z owocami na czterdzieste urodziny. Tym razem dla męża koleżanki. Gościom bardzo smakował.

Tort na czterdziestkę

Składniki:

Tort na czterdziestkę

 

 

  • MASA ŚMIETANOWA :
  • 1,5 l śmietany kremówki 36 %
  • 1 kg serka mascarpone
  • 2 łyżki cukru waniliowego
  • cukier do smaku

 

 

  • odrobina zielonego barwnika spożywczego
  • 1 dżem z czarnej porzeczki
  • srebrne perełki cukrowe

Sposób przygotowania:

Tort na czterdziestkę
Białka ubić na sztywno z cukrem i cukrem waniliowym. Potem dodawać po jednym żółtku. Gdy białka połączą się z żółtkami dodawać po łyżce mąk zmieszanych z proszkiem do pieczenia. Delikatnie mieszać. Do blaszki o wymiarach 25 x 35 cm ( wymiary u góry blaszki ) wyłożonej papierem do pieczenia przełożyć masę.

Wyrównać powierzchnię i wstawić blaszkę do piekarnika nagrzanego do 160 stopni i piec biszkopt 40 - 45 minut w zależności od piekarnika. Upieczony biszkopt wystudzić, zdjąć papier i przekroić biszkopt na 3 placki.

Mocno schłodzone mascarpone ( 500 g ) utrzeć z cukrem.

Potem do mascarpone wlać też bardzo zimną śmietanę ( 1 l ) i ubić na sztywno. Śmietanę wstawić do lodówki i przygotować owoce. Część zostawić do dekoracji.

Blaty biszkoptowe nasączyć sokiem z brzoskwiń. Pierwszy placek położyć na tacce, rozsmarować dżem, wyłożyć porcję śmietany i owoców. Zakryć drugim plackiem, wyłożyć śmietanę i owoce. Cały tort pokryć śmietaną i wstawić do lodówki.

Pozostałe mascarpone utrzeć z cukrem dodając barwnik. Potem wlać śmietanę i ubić ją. Udekorować tort śmietaną i owocami oraz perełkami.

Tort schłodzić.