mycha

mycha

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2145]

Tort na rocznicę ślubu

  • 4
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Wierzch tortu stanowi słodka masa cukrowa, biała i zabarwiona, z której wykonałam róże, napis i obrączki.

Tort na rocznicę ślubu Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Tort na rocznicę ślubu

  • 2 biszkopty jasne (każdy upieczony z 5 jajek) - tortownica o średnicy 26 cm

  • Krem śmietanowy (najlepiej zrobić krem z każdego 250 ml śmietany osobno):
  • 750 ml śmietany 30%
  • 1 duży cukier waniliowy
  • 6 łyżek cukru pudru
  • sok z cytryny do smaku
  • 3 pełne łyżeczki żelatyny

  • Krem maślany:
  • 1 jajko
  • 3 łyżeczki cukru
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • 125 g masła

  • Nasączenie:
  • 200 ml wódki
  • syrop z brzoskwiń z puszki

  • Dekoracja:
  • masa cukrowa z 1 porcji (przepis w moich zbiorach)
  • żółty barwnik
  • ew. złoty barwnik
  • czerwony (wiśniowy) barwnik
  • srebrne perełki
  • oliwa
  • woda lub lukier (cukier puder + woda) do przyklejania ozdób

Sposób przygotowania:

Tort na rocznicę ślubu

Biszkopty przecinamy na pół, mają powstać 4 krążki. Krem śmietanowy: Schłodzoną śmietanę ubijamy z cukrem pudrem i cukrem waniliowym, dodajemy sok z cytryny (aby krem nie był mdły). Żelatynę rozpuszczamy w 1/3 szklanki gorącej wody, pozostawiamy do ostudzenia. Ostudzoną żelatynę dodajemy do ubitej śmietany, mieszamy. Pierwszy krążek biszkoptu smarujemy dżemem z czarnej porzeczki. Wykładamy część kremu, ale nie za dużo, tak tylko żeby zakryć dżem. Drugi krążek biszkoptu nasączamy ponczem sporządzonym z wódki i syropu z brzoskwiń. Wykładamy krem śmietanowy i pokrojone w kostkę brzoskwinie. Trzeci krążek również nasączamy, rozsmarowujemy krem, wykładamy brzoskwinie. Czwarty, ostatni krążek także nasączamy ponczem. Krem maślany: Jajko z cukrami ubijamy podgrzewając na wolnym ogniu lub w kąpieli wodnej - do całkowitego rozpuszczenia się cukru (ma powstać biała, kremowa masa). Masło ucieramy na puch i nie przerywając ucierania stopniowo (po łyżce) dodajemy masę jajeczną. Wierzch i boki tortu smarujemy maślanym kremem. Tort wstawiamy do lodówki do schłodzenia. Dekoracja: W międzyczasie przygotowujemy masę cukrową. Białą masę cukrową wałkujemy na dość cienki placek, przykrywamy nim tort, odcinamy zbędne kawałki masy, tak aby utworzyć obrusik (nie obcinamy za bardzo skrajów placka, gdyż podwijamy go pod ciasto, tak aby tort ładnie wyglądał). Z białej masy robimy róże: wałkujemy ją na placek, wycinamy kieliszkiem kółka i sklejamy ze sobą płatki. Z placka wycinamy radełkiem dwa listki, wykałaczką wykonujemy nerwy. Do większej reszty białej masy dodajemy szczyptę czerwonego (wiśniowego) barwnika - wałkujemy i za pomocą szablonu wykrawamy literki. Nożem wykrawamy cyfry, dekorujemy je srebrnymi kuleczkami, które przyklejamy lukrem. Do pozostałej masy dodajemy żółty barwnik - rolujemy i formujemy obrączki, które smarujemy odrobiną oliwy wymieszanej ze złotym barwnikiem. Ozdoby przyklejamy za pomocą lukru (lub wody) do białej masy na torcie. Tort trzymamy w lodówce.

Redakcja poleca: