Strona główna Tort na rocznicę ślubu

Tort na rocznicę ślubu

mycha - Przepis na: Tort na rocznicę ślubu offline

Platynowy Ekspert
Przepisy: 2103
zdjęcia: 1 z 5 Strzałka
Tort na rocznicę ślubu
oceń:  
ocena: 5/5
głosów: 1

Wierzch tortu stanowi słodka masa cukrowa, biała i zabarwiona, z której wykonałam róże, napis i obrączki.


trudność: średne
czas:

Tort na rocznicę ślubu - SKŁADNIKI:

  • 2 biszkopty jasne (każdy upieczony z 5 jajek) - tortownica o średnicy 26 cm
  • Krem śmietanowy (najlepiej zrobić krem z każdego 250 ml śmietany osobno):
  • 750 ml śmietany 30%
  • 1 duży cukier waniliowy
  • 6 łyżek cukru pudru
  • sok z cytryny do smaku
  • 3 pełne łyżeczki żelatyny
  • Krem maślany:
  • 1 jajko
  • 3 łyżeczki cukru
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • 125 g masła
  • Nasączenie:
  • 200 ml wódki
  • syrop z brzoskwiń z puszki
  • Dodatkowo:
  • dżem z czarnej porzeczki (ok. 280 g)
  • puszka brzoskwiń w syropie
  • Dekoracja:
  • masa cukrowa z 1 porcji (przepis w moich zbiorach)
  • żółty barwnik
  • ew. złoty barwnik
  • czerwony (wiśniowy) barwnik
  • srebrne perełki
  • oliwa
  • woda lub lukier (cukier puder + woda) do przyklejania ozdób

Tort na rocznicę ślubu - PRZYGOTOWANIE:

Biszkopty przecinamy na pół, mają powstać 4 krążki. Krem śmietanowy: Schłodzoną śmietanę ubijamy z cukrem pudrem i cukrem waniliowym, dodajemy sok z cytryny (aby krem nie był mdły). Żelatynę rozpuszczamy w 1/3 szklanki gorącej wody, pozostawiamy do ostudzenia. Ostudzoną żelatynę dodajemy do ubitej śmietany, mieszamy. Pierwszy krążek biszkoptu smarujemy dżemem z czarnej porzeczki. Wykładamy część kremu, ale nie za dużo, tak tylko żeby zakryć dżem. Drugi krążek biszkoptu nasączamy ponczem sporządzonym z wódki i syropu z brzoskwiń. Wykładamy krem śmietanowy i pokrojone w kostkę brzoskwinie. Trzeci krążek również nasączamy, rozsmarowujemy krem, wykładamy brzoskwinie. Czwarty, ostatni krążek także nasączamy ponczem. Krem maślany: Jajko z cukrami ubijamy podgrzewając na wolnym ogniu lub w kąpieli wodnej - do całkowitego rozpuszczenia się cukru (ma powstać biała, kremowa masa). Masło ucieramy na puch i nie przerywając ucierania stopniowo (po łyżce) dodajemy masę jajeczną. Wierzch i boki tortu smarujemy maślanym kremem. Tort wstawiamy do lodówki do schłodzenia. Dekoracja: W międzyczasie przygotowujemy masę cukrową. Białą masę cukrową wałkujemy na dość cienki placek, przykrywamy nim tort, odcinamy zbędne kawałki masy, tak aby utworzyć obrusik (nie obcinamy za bardzo skrajów placka, gdyż podwijamy go pod ciasto, tak aby tort ładnie wyglądał). Z białej masy robimy róże: wałkujemy ją na placek, wycinamy kieliszkiem kółka i sklejamy ze sobą płatki. Z placka wycinamy radełkiem dwa listki, wykałaczką wykonujemy nerwy. Do większej reszty białej masy dodajemy szczyptę czerwonego (wiśniowego) barwnika - wałkujemy i za pomocą szablonu wykrawamy literki. Nożem wykrawamy cyfry, dekorujemy je srebrnymi kuleczkami, które przyklejamy lukrem. Do pozostałej masy dodajemy żółty barwnik - rolujemy i formujemy obrączki, które smarujemy odrobiną oliwy wymieszanej ze złotym barwnikiem. Ozdoby przyklejamy za pomocą lukru (lub wody) do białej masy na torcie. Tort trzymamy w lodówce.


Dodaj:
Śledzik Wykop

Komentarze do Tort na rocznicę ślubu (strona 1 z 1)  
marietta

marietta
offline

2012-10-31 21:12
Przydałby mi się na zamówienie,jakby chodziło o moich rodziców,5.
Skomentuj
Oceń:
0
misia14

misia14
offline

2012-10-31 23:17
Dlaczego piec 2 biszkopty jak można upiec 1 biszkopt i przeciąć go na 4 krążki???
Skomentuj
Oceń:
0
mycha

mycha
offline

2012-11-01 10:42
misia14 napisał(a):

Dlaczego piec 2 biszkopty jak można upiec 1 biszkopt i przeciąć go na 4 krążki???


Ja zawsze piekę dwa biszkopty z 5 jajek każdy. Wtedy lepiej mi jest przekroić ciasto na równe blaty. Oczywiście jeśli ktoś chce to może upiec jeden biszkopt.
Skomentuj
Oceń:
0
misia14

misia14
offline

2012-11-03 14:57
mycha napisał(a):

misia14 napisał(a):

Dlaczego piec 2 biszkopty jak można upiec 1 biszkopt i przeciąć go na 4 krążki???


Ja zawsze piekę dwa biszkopty z 5 jajek każdy. Wtedy lepiej mi jest przekroić ciasto na równe blaty. Oczywiście jeśli ktoś chce to może upiec jeden biszkopt.

dziękuje za odpowiedź...aby łatwiej sie kroiło biszkopt nalezy go upiec kilka dni przed planowanym składaniem tortu...
Skomentuj
Oceń:
0
Najnowsze przepisy kulinarne z kategorii Torty
Tort makowo-orzechowy Tort myszka miki  Tort leśny z bitą śmietaną
Malinowy tort dla sześciolatka Tort kawowy z masą mascarpone Letni torcik brzoskwiniowy
Blyskawiczny tort śmietanowiec Tort jagodowy z koszyczkiem  Torcik z brzoskwiniami  i galaretką
Tort Pavlova z owocami Malinowy torcik Króliczy tort z malinami

Dziś moderatorami są

misia5
misia5

Złoty Ekspert offline

 
 
 

Sonda

Twoja ulubiona odmiana śliwek to:

 
 Twoja ulubiona odmiana śliwek to:

głosuj
 

Ostatnio komentowane