Tort na różne okazje

Torty « poprzedni | następny »
Ilonar2301 - autor przepisu Tort na różne okazje offline

Srebrny Ekspert
Przepisy: 676
  • Wyślij znajomemu
Zgłoś nadużycie 
zdjęcia: 1 z 1 Strzałka
Tort na różne okazje
oceń:  
ocena: 5/5
głosów: 1

Tort na różne okazje. Ten przygotowany był na 18- naste urodziny.


trudność: trudne
czas:

Tort na różne okazje - SKŁADNIKI:

  • 10 sztuk jajka,
  • 2 szklanki mąka pszenna,
  • 1 szklanka mąka ziemniaczana,
  • 1,5 szklanki cukier,
  • 1 szczypta Sól,
  • 1 łyżeczka proszek do pieczenia,
  • 30 dag masło,
  • 30 dag cukier,
  • 500 ml mleko,
  • 8 sztuk żółtka jaj,
  • 2 dag mąka ziemniaczana,
  • 10 dag konfitura wiśniowa,
  • 100 ml syrop cukrowy,
  • 1 łyżeczka cukier waniliowy,
  • 5 dag wiórki kokosowe,
  • 2 sztuki kiwi,
  • 0,5 puszki ananas w syropie,
  • 2 łyżki posypka kolorowa

Tort na różne okazje - PRZYGOTOWANIE:

Żółtka jaj( 10 sztuk) oddzielić od białek. Żółtka utrzeć z cukrem na puszystą masę. Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę. Do żółtek dodać obie mąki i proszek do pieczenia, delikatnie wymieszać, następnie dodawać po łyżce piany z białek cały czas delikatnie mieszając masę na ciasto biszkoptowe. Po uzyskaniu jednolitej konsystencji przelać masę do dużej tortownicy i piec przez około 30- 35 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Po upieczeniu wystudzić biszkopt. Zimny biszkopt przekroić na 3 blaty. Mleko należy zagotować. Żółtka jaj utrzeć z cukrem na puch, następnie ciągle ucierając dodać mąkę ziemniaczaną i cukier waniliowy. Gdy masa będzie pulchna i jednolita dolewać do niej wąskim strumieniem gorące mleko ciągle ucierając. Miskę wstawić do zimnej wody i ucierać do momentu całkowitego wystudzenia się masy. Masło roślinne utrzeć na puch, następnie dodawać do niego porcjami masę jajeczną. Spodni blat biszkopta nasączyć syropem cukrowym, posmarować konfiturą i masą, przykryć drugim blatem. Drugi blat nasączyć syropem cukrowym i posmarować masą, następnie przykryć ostatnim blatem, który też należy delikatnie nasączyć. Wierzch i boki tortu posmarować masą, wierzch dodatkowo ozdobić. Brzegi tortu obsypać wiórkami kokosowymi. Tort udekorować plasterkami kiwi, ananasem i posypką.



Komentarze do Tort na różne okazje (strona 1 z 1)  
pioge7

pioge7
offline

2011-07-20 17:01
piękny tort
Skomentuj
Oceń:
0
Najnowsze przepisy kulinarne z kategorii Torty
Biszkoptowy torcik z bananami Tort czekoladowo - rodzynkowy Tort brzoskwiniowy z mascarpone i czekoladą
Tort budyniowy z truskawkami Helikopter dla Błażejka Tort "Dwa Serca"
Tort naleśnikowy na zimno Lekki wiosenny, fiołkowy tort. Tort Orzechowa brzoskwinka
Tort w różyczki Torcik z musem brzoskwiniowym Torcik urodzinowy dla Teściowej
Dziś moderatorami są
misia5
misia5

Złoty Ekspert offline

 
Konkursy
  • Konkurs - Wiosenne smaki Konkurs - Wiosenne smaki

    Przygotuj smaczne, kolorowe i lekkie wiosenne danie i wygraj kartę upominkową o wartości 50zł. Nagradzamy aż 10 osób! Konkurs uwzględnia przepisy publikowane na Waszych blogach. Zapraszamy do zapoznania się z zasadami konkursu.

1 2 3 4
 
 
 
Sonda
Moją ulubioną potrawą wielkanocną jest...

 
 Moją ulubioną potrawą wielkanocną jest...

głosuj
 
Ostatnio komentowane