Tort na różne okazje

Torty « poprzedni | następny »
Ilonar2301 - Przepis na: Tort na różne okazje offline

Srebrny Ekspert
Przepisy: 709
zdjęcia: 1 z 1 Strzałka
Tort na różne okazje
oceń:  
ocena: 5/5
głosów: 1

Tort na różne okazje. Ten przygotowany był na 18- naste urodziny.


trudność: trudne
czas:

Tort na różne okazje - SKŁADNIKI:

  • 10 sztuk jajka,
  • 2 szklanki mąka pszenna,
  • 1 szklanka mąka ziemniaczana,
  • 1,5 szklanki cukier,
  • 1 szczypta Sól,
  • 1 łyżeczka proszek do pieczenia,
  • 30 dag masło,
  • 30 dag cukier,
  • 500 ml mleko,
  • 8 sztuk żółtka jaj,
  • 2 dag mąka ziemniaczana,
  • 10 dag konfitura wiśniowa,
  • 100 ml syrop cukrowy,
  • 1 łyżeczka cukier waniliowy,
  • 5 dag wiórki kokosowe,
  • 2 sztuki kiwi,
  • 0,5 puszki ananas w syropie,
  • 2 łyżki posypka kolorowa

Tort na różne okazje - PRZYGOTOWANIE:

Żółtka jaj( 10 sztuk) oddzielić od białek. Żółtka utrzeć z cukrem na puszystą masę. Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę. Do żółtek dodać obie mąki i proszek do pieczenia, delikatnie wymieszać, następnie dodawać po łyżce piany z białek cały czas delikatnie mieszając masę na ciasto biszkoptowe. Po uzyskaniu jednolitej konsystencji przelać masę do dużej tortownicy i piec przez około 30- 35 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Po upieczeniu wystudzić biszkopt. Zimny biszkopt przekroić na 3 blaty. Mleko należy zagotować. Żółtka jaj utrzeć z cukrem na puch, następnie ciągle ucierając dodać mąkę ziemniaczaną i cukier waniliowy. Gdy masa będzie pulchna i jednolita dolewać do niej wąskim strumieniem gorące mleko ciągle ucierając. Miskę wstawić do zimnej wody i ucierać do momentu całkowitego wystudzenia się masy. Masło roślinne utrzeć na puch, następnie dodawać do niego porcjami masę jajeczną. Spodni blat biszkopta nasączyć syropem cukrowym, posmarować konfiturą i masą, przykryć drugim blatem. Drugi blat nasączyć syropem cukrowym i posmarować masą, następnie przykryć ostatnim blatem, który też należy delikatnie nasączyć. Wierzch i boki tortu posmarować masą, wierzch dodatkowo ozdobić. Brzegi tortu obsypać wiórkami kokosowymi. Tort udekorować plasterkami kiwi, ananasem i posypką.


Dodaj:
Śledzik Wykop

Komentarze do Tort na różne okazje (strona 1 z 1)  
pioge7

pioge7
offline

2011-07-20 17:01
piękny tort
Skomentuj
Oceń:
0
Najnowsze przepisy kulinarne z kategorii Torty
Torcik czekoladowo-waniliowy Tort czekoladowo-chałwowy Pijany tort bezowy
Tort lalka urodzinowy Czekoladowy torcik bezowy Malinowe mini torciki bezowe
Cytrynowo- orzechowy torcik Tort serce pełne smaku Orzechowy torcik
Tort lis z bitą śmietaną, mascarpone i truskawkami Tort czekoladowo porzeczkowy Torcik bez pieczenia

Konkursy Kulinarne

  • Konkurs - Kuchnia polska - folkowo i ze smakiem! Konkurs - Kuchnia polska - folkowo i ze smakiem!

    Kuchnia polska nie ma sobie równych. Rozgrzewający kapuśniak, pierogi czy tradycyjny schabowy to smaki, które kocha każdy Polak. Jakie jest Wasze spojrzenie na kuchnię polską? Pochwalcie się sprawdzonymi recepturami. Do wygrania zaproszenia do restauracji Folk Gospoda!

1 2
 

Dziś moderatorami są

zbysiowa
zbysiowa

Złoty Ekspert online

 
 
 

Sonda

Z dyni najczęściej przyrządzam:

 
 Z dyni najczęściej przyrządzam:

głosuj
 

Ostatnio komentowane