Tort na różne okazje

Torty « poprzedni | następny »
Ilonar2301

Złoty Ekspert
Przepisy: 730
zdjęcia: 1 z 1
Tort na różne okazje
oceń:  
ocena: 5/5
głosów: 1

Tort na różne okazje. Ten przygotowany był na 18- naste urodziny.


trudność: trudne
czas:

Tort na różne okazje - SKŁADNIKI:

  • 10 sztuk jajka,
  • 2 szklanki mąka pszenna,
  • 1 szklanka mąka ziemniaczana,
  • 1,5 szklanki cukier,
  • 1 szczypta Sól,
  • 1 łyżeczka proszek do pieczenia,
  • 30 dag masło,
  • 30 dag cukier,
  • 500 ml mleko,
  • 8 sztuk żółtka jaj,
  • 2 dag mąka ziemniaczana,
  • 10 dag konfitura wiśniowa,
  • 100 ml syrop cukrowy,
  • 1 łyżeczka cukier waniliowy,
  • 5 dag wiórki kokosowe,
  • 2 sztuki kiwi,
  • 0,5 puszki ananas w syropie,
  • 2 łyżki posypka kolorowa

Tort na różne okazje - PRZYGOTOWANIE:

Żółtka jaj( 10 sztuk) oddzielić od białek. Żółtka utrzeć z cukrem na puszystą masę. Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę. Do żółtek dodać obie mąki i proszek do pieczenia, delikatnie wymieszać, następnie dodawać po łyżce piany z białek cały czas delikatnie mieszając masę na ciasto biszkoptowe. Po uzyskaniu jednolitej konsystencji przelać masę do dużej tortownicy i piec przez około 30- 35 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Po upieczeniu wystudzić biszkopt. Zimny biszkopt przekroić na 3 blaty. Mleko należy zagotować. Żółtka jaj utrzeć z cukrem na puch, następnie ciągle ucierając dodać mąkę ziemniaczaną i cukier waniliowy. Gdy masa będzie pulchna i jednolita dolewać do niej wąskim strumieniem gorące mleko ciągle ucierając. Miskę wstawić do zimnej wody i ucierać do momentu całkowitego wystudzenia się masy. Masło roślinne utrzeć na puch, następnie dodawać do niego porcjami masę jajeczną. Spodni blat biszkopta nasączyć syropem cukrowym, posmarować konfiturą i masą, przykryć drugim blatem. Drugi blat nasączyć syropem cukrowym i posmarować masą, następnie przykryć ostatnim blatem, który też należy delikatnie nasączyć. Wierzch i boki tortu posmarować masą, wierzch dodatkowo ozdobić. Brzegi tortu obsypać wiórkami kokosowymi. Tort udekorować plasterkami kiwi, ananasem i posypką.


Dodaj:
Śledzik Wykop

Komentarze do Tort na różne okazje (strona 1 z 1)  
pioge7

pioge7

2011-07-20 17:01
piękny tort
Skomentuj
Oceń:
0
Najnowsze przepisy kulinarne z kategorii Torty
Tort czekoladowy z wiśniami Tort urodzinowy Szybki torcik z truskawkami
Tort makowy z białą czekoladą Torcik kawowo kajmakowy Tort  kolorowy warstwowy
Rainbow Cake Tort Urodzinowy  Tort prince polo Tort cytrynowo- bezowo- kokosowy
Wielkanocny torcik Tort rumowo – kawowy Pupa białego zajączka

Redakcja Gotuje

Konkursy Kulinarne

  • Konkurs - Wiosenne przebudzenie Konkurs - Wiosenne przebudzenie

    Przygotuj dowolną wiosenną potrawę, ciasto lub deser, która Twoim zdaniem zasługuje na miano królowej wiosny. Wygraj atrakcyjne nagrody. Nagrodą główna jest telefon: Nokia Lumia 530 Dual SIM!

 

Dziś moderatorami są

zbysiowa
zbysiowa

Platynowy Ekspert

 

Akademia Smaku Bosch

Sonda

Twoje ulubione słodkości wielkanocne to:

 
 Twoje ulubione słodkości wielkanocne to:

 

Ostatnio komentowane