mycha

mycha

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2142]

Tort na zaręczyny

  • 4
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 11

Słodki, biszkoptowy tort ze śmietanowym przełożeniem i owocami, idealny na zaręczyny:)

Tort na zaręczyny Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Tort na zaręczyny

 

  • 2 biszkopty jasne (każdy upieczony z 5 jajek) - tortownica o średnicy 26 cm

 

  • Krem śmietanowy (najlepiej zrobić krem z każdego 250 ml śmietany osobno):
  • 750 ml śmietany 30%
  • 1 duży cukier waniliowy
  • 6 łyżek cukru pudru
  • sok z cytryny do smaku
  • 3 pełne łyżeczki żelatyny

 

  • Krem maślany:
  • 1 jajko
  • 3 łyżeczki cukru
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • 125 g masła

 

  • Nasączenie:
  • 200 ml wódki
  • sok z brzoskwiń z puszki

 

 

  • Dekoracja:
  • masa cukrowa
  • czerwony (wiśniowy) barwnik
  • pisak cukrowy

Sposób przygotowania:

Tort na zaręczyny
Każdy biszkopty przekrawam na pół, tak aby powstały 4 krążki. Krem śmietanowy: Schłodzoną śmietanę ubijam z cukrem pudrem i cukrem waniliowym, dodaję sok z cytryny. Żelatynę rozpuszczam w 1/3 szklance gorącej wody, odstawiam do ostudzenia. Ostudzoną, ale płynną żelatynę dodaję do ubitej śmietany i mieszam. Pierwszy krążek biszkoptu smaruję dżemem brzoskwiniowym. Smaruję częścią śmietanowego kremu, nie daję go dużo, tylko tyle, aby zakryć dżem. Drugi krążek biszkoptu nasączam ponczem sporządzonym z wódki, i syropu z brzoskwiń z puszki. Wykładam krem śmietanowy, wyrównuję, układam równomiernie pokrojone brzoskwinie. Trzeci krążek także nasączam, rozsmarowuję dokładnie krem i układam pokrojone ananasy. Czwarty, ostatni krążek również nasączam ponczem. Krem maślany: Jajko z cukrem miksuję podgrzewając masę na niewielkim ogniu lub w kąpieli wodnej - do całkowitego rozpuszczenia się cukru. Masło ucieram na puszystą masę i nie przerywając ucierania stopniowo dodaję masę jajeczną. Wierzch i boki tortu smaruję dokładnie maślanym kremem. Tort wstawiam do lodówki do schłodzenia. Dekoracja: Przygotowuję masę cukrową. Białą masę cukrową wałkuję na dość cienki placek, przykrywam nią tort, odcinam niepotrzebne kawałki, tak aby utworzyć obrusik (nie obcinam za bardzo skrajów placka, gdyż podwijam go pod ciasto, tak aby tort ładnie wyglądał). Pozostałą masę łączę ze szczyptą czerwonego (wiśniowego) barwnika. Różową masę dokładnie wyrabiam, wałkuję na dość cienki placek i wycinam kieliszkiem kółka, z których lepię różyczki. Z reszty placka formuję serduszka. Ozdoby przyklejam za pomocą lukru do masy na torcie. Cukrowym pisakiem robię napis w serduszku. Tort wkładam do lodówki.
Tort na zaręczyny
Pierwszy krążek biszkoptu smaruję dżemem, wykładam trochę kremu
Tort na zaręczyny
Na kolejny krążek biszkoptu wykładam krem i pokrojone brzoskiwnie
Tort na zaręczyny
Na następny krążek biszkoptu wykładam krem i pokrojone ananasy