grzesie777

grzesie777

Kucharz
[Przepisów: 12]

Tort na Zimno

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Bardzo efektowny, w smaku lepszy od lodów - ten kolorowy tort to prawdziwe delicje ! NAprawdę polecam sam nie raz już byłem nim zachwycony.

Tort na Zimno

Składniki:

Tort na Zimno

 

  • 2 jaja

 

  • 75 g cukru

 

 

  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

 

  • Masa i Dekoracja :

 

 

 

 

  • 150 g syropu karmelowegolub jasnego miodu

 

  • 400 g serka homogenizowanego

 

 

 

 

  • podłużne biszkopciki

Sposób przygotowania:

Tort na Zimno
KROK 1 :Piekarnik rozgrzać do 180 C . Spód tortownicy o średnicy 26cm posmarować małemJeśli tort ma być ozdobiony bitą śmietaną przed krokiem 11 ubić trochę śmietany , włożyć do szprycy.Biszkopciki ( ok.17 sztuk) przekroić na pół .Po krooku 11 tort opruszyć kakao ( palcami)RADA : Aby tort miał kształ kopułki , najlepiej przygotowywać go w okrągłej, szklanej lub plastikowej salaterce > U góry miska powinna mieć średnice 26 cmKROK 2 :Biszkopt : jaja ubić z 2 łyżeczkami gorącej wody i cukrem na puszystą masę.Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, przesiać na masę , całość delikatnie wymieszaćKROK 3:Ciasto wlać do tortownicy z natłuszczonym dnem , piec w piekarniku około 15 min. Wyjąć z pieca, wystudzić . Zdjąć obręcz formy , biszkopt przełożyć z blaszki na kartkę kuchenną.KROK 4 :Maliny rozmrozić nastepnie zmiksować na gładką masę . Płatyżelatyny namoczyć w zimnej wodzie . Laskęwanilii naciąć wzdłuż ostrym nożem , wyskrobać z niej rdzeń .KROK 5 :Syrop karmelowy lub miód podgrzać z rdzeniem wanilii , stale mieszając . Dodać odciśniete płaty żelatyny , rozpuścić. Garnek zdjąć z ognia , syrop (lub miód ) wystudzić.KROK 6:Tuż przed zastygniećiem do syropu karmelowego dodać ser , wymieszać . Śmietanę ubić na sztywno, delikatnie wymieszać z masą serowo-karmelową.krem podzielić na 3 porcje.KROK 7 :Na jedną porcjie kremu przesiać jedną łyżkę kakao , wymieszać. Druą porcję kremu delikatnie wymieszać z musem malinowym . Trzecią porcja zostaje biała , bez żądnych dodatków.KROK 8 :Miskę ( śerdnica u góry 26 cm ) posmarować olejem słonecznikowym , nastepnie posypać cukrem pudrem . Do miski włożyć biały krem , jego powierzchnię wygładzić .KROK 9 :NA biały krem delikatnie wyłożycmałymi porcjiamimalinowy krem , potem ostrożnie wygładzić szpatułką. NAstępnie ostrożnie wyłożyć krem kakaowy .KROK 10 :Krem kakaowy wygładzić . Kremy wstawić do lodówki na około 60 min . Wyjąć , ostrożniepołożyć na nich biszkopt , lekko docisnąć . Tort wstawić dolodówkii jeszcze na ok. 8 godzinKROK 11 : Ciasto wyjąć z lodówki , wyłożyć na paterę (deske ) , odwracajac misę do góry dnem, zdjać miskę.Wokół tortu ustawić połówki biszkopcików. Ciasto można udekorowaćbitą śmietaną.Po przepis na Tort na zimno ze zdjeciami krok po kroku zapraszam na moją stronę :http://kuchnia-swiata.blogspot.com/