Tort na Zimno

grzesie777 - Przepis na: Tort na Zimno offline

Kucharz
Przepisy: 12
Tort na Zimno
oceń:  
ocena: 0
głosów: 0

Bardzo efektowny, w smaku lepszy od lodów - ten kolorowy tort to prawdziwe delicje ! NAprawdę polecam sam nie raz już byłem nim zachwycony.


trudność: łatwe
czas:

Tort na Zimno - SKŁADNIKI:

  • 2 jaja
  • 75 g cukru
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • Masa i Dekoracja :
  • 150 g syropu karmelowegolub jasnego miodu
  • 400 g serka homogenizowanego
  • podłużne biszkopciki

Tort na Zimno - PRZYGOTOWANIE:

KROK 1 : Piekarnik rozgrzać do 180 C . Spód tortownicy o średnicy 26cm posmarować małem Jeśli tort ma być ozdobiony bitą śmietaną przed krokiem 11 ubić trochę śmietany , włożyć do szprycy.Biszkopciki ( ok.17 sztuk) przekroić na pół .Po krooku 11 tort opruszyć kakao ( palcami) RADA : Aby tort miał kształ kopułki , najlepiej przygotowywać go w okrągłej, szklanej lub plastikowej salaterce > U góry miska powinna mieć średnice 26 cm KROK 2 : Biszkopt : jaja ubić z 2 łyżeczkami gorącej wody i cukrem na puszystą masę.Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, przesiać na masę , całość delikatnie wymieszać KROK 3 : Ciasto wlać do tortownicy z natłuszczonym dnem , piec w piekarniku około 15 min. Wyjąć z pieca, wystudzić . Zdjąć obręcz formy , biszkopt przełożyć z blaszki na kartkę kuchenną. KROK 4 : Maliny rozmrozić nastepnie zmiksować na gładką masę . Płatyżelatyny namoczyć w zimnej wodzie . Laskęwanilii naciąć wzdłuż ostrym nożem , wyskrobać z niej rdzeń . KROK 5 : Syrop karmelowy lub miód podgrzać z rdzeniem wanilii , stale mieszając . Dodać odciśniete płaty żelatyny , rozpuścić. Garnek zdjąć z ognia , syrop (lub miód ) wystudzić. KROK 6 : Tuż przed zastygniećiem do syropu karmelowego dodać ser , wymieszać . Śmietanę ubić na sztywno, delikatnie wymieszać z masą serowo-karmelową.krem podzielić na 3 porcje. KROK 7 : Na jedną porcjie kremu przesiać jedną łyżkę kakao , wymieszać. Druą porcję kremu delikatnie wymieszać z musem malinowym . Trzecią porcja zostaje biała , bez żądnych dodatków. KROK 8 : Miskę ( śerdnica u góry 26 cm ) posmarować olejem słonecznikowym , nastepnie posypać cukrem pudrem . Do miski włożyć biały krem , jego powierzchnię wygładzić . KROK 9 : NA biały krem delikatnie wyłożycmałymi porcjiamimalinowy krem , potem ostrożnie wygładzić szpatułką. NAstępnie ostrożnie wyłożyć krem kakaowy . KROK 10 : Krem kakaowy wygładzić . Kremy wstawić do lodówki na około 60 min . Wyjąć , ostrożniepołożyć na nich biszkopt , lekko docisnąć . Tort wstawić dolodówkii jeszcze na ok. 8 godzin KROK 11 : Ciasto wyjąć z lodówki , wyłożyć na paterę (deske ) , odwracajac misę do góry dnem, zdjać miskę. Wokół tortu ustawić połówki biszkopcików. Ciasto można udekorowaćbitą śmietaną. Po przepis na Tort na zimno ze zdjeciami krok po kroku zapraszam na moją stronę : http://kuchnia-swiata.blogspot.com/


Dodaj:
Śledzik Wykop

Komentarze do Tort na Zimno  
Najnowsze przepisy kulinarne z kategorii Na zimno
Malinowa kostka na precelkach Budyniowiec na krakersach bez pieczenia Bananowiec z serkiem na zimno
Ciasto  chmurka Sernik na zimno z bananami Serniczek z truskawkami i białą czekoladą
Kremowy sernik czekoladowy Czekoladowiec na zimno Śmietanowiec z białą czekoladą
Sernik marmurkowy na zimno Sernik na zimno Cytrynowo-miętowe ptasie mleczko

Redakcja Gotuje

Konkursy Kulinarne

 

Dziś moderatorami są

zbysiowa
zbysiowa

Platynowy Ekspert online

 

Sonda

Które mięso najczęściej gości na Twoim stole?

 
 Które mięso najczęściej gości na Twoim stole?

głosuj
 

Ostatnio komentowane