grzesie777

grzesie777

Kucharz
[Przepisów: 12]

Tort na Zimno

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Bardzo efektowny, w smaku lepszy od lodów - ten kolorowy tort to prawdziwe delicje ! NAprawdę polecam sam nie raz już byłem nim zachwycony.

Tort na Zimno

Składniki:

Tort na Zimno

  • 2 jaja

  • 75 g cukru

  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

  • Masa i Dekoracja :

  • 150 g syropu karmelowegolub jasnego miodu

  • 400 g serka homogenizowanego

  • podłużne biszkopciki

Sposób przygotowania:

Tort na Zimno

KROK 1 : Piekarnik rozgrzać do 180 C . Spód tortownicy o średnicy 26cm posmarować małem Jeśli tort ma być ozdobiony bitą śmietaną przed krokiem 11 ubić trochę śmietany , włożyć do szprycy.Biszkopciki ( ok.17 sztuk) przekroić na pół .Po krooku 11 tort opruszyć kakao ( palcami) RADA : Aby tort miał kształ kopułki , najlepiej przygotowywać go w okrągłej, szklanej lub plastikowej salaterce > U góry miska powinna mieć średnice 26 cm KROK 2 : Biszkopt : jaja ubić z 2 łyżeczkami gorącej wody i cukrem na puszystą masę.Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, przesiać na masę , całość delikatnie wymieszać KROK 3 : Ciasto wlać do tortownicy z natłuszczonym dnem , piec w piekarniku około 15 min. Wyjąć z pieca, wystudzić . Zdjąć obręcz formy , biszkopt przełożyć z blaszki na kartkę kuchenną. KROK 4 : Maliny rozmrozić nastepnie zmiksować na gładką masę . Płatyżelatyny namoczyć w zimnej wodzie . Laskęwanilii naciąć wzdłuż ostrym nożem , wyskrobać z niej rdzeń . KROK 5 : Syrop karmelowy lub miód podgrzać z rdzeniem wanilii , stale mieszając . Dodać odciśniete płaty żelatyny , rozpuścić. Garnek zdjąć z ognia , syrop (lub miód ) wystudzić. KROK 6 : Tuż przed zastygniećiem do syropu karmelowego dodać ser , wymieszać . Śmietanę ubić na sztywno, delikatnie wymieszać z masą serowo-karmelową.krem podzielić na 3 porcje. KROK 7 : Na jedną porcjie kremu przesiać jedną łyżkę kakao , wymieszać. Druą porcję kremu delikatnie wymieszać z musem malinowym . Trzecią porcja zostaje biała , bez żądnych dodatków. KROK 8 : Miskę ( śerdnica u góry 26 cm ) posmarować olejem słonecznikowym , nastepnie posypać cukrem pudrem . Do miski włożyć biały krem , jego powierzchnię wygładzić . KROK 9 : NA biały krem delikatnie wyłożycmałymi porcjiamimalinowy krem , potem ostrożnie wygładzić szpatułką. NAstępnie ostrożnie wyłożyć krem kakaowy . KROK 10 : Krem kakaowy wygładzić . Kremy wstawić do lodówki na około 60 min . Wyjąć , ostrożniepołożyć na nich biszkopt , lekko docisnąć . Tort wstawić dolodówkii jeszcze na ok. 8 godzin KROK 11 : Ciasto wyjąć z lodówki , wyłożyć na paterę (deske ) , odwracajac misę do góry dnem, zdjać miskę. Wokół tortu ustawić połówki biszkopcików. Ciasto można udekorowaćbitą śmietaną. Po przepis na Tort na zimno ze zdjeciami krok po kroku zapraszam na moją stronę : http://kuchnia-swiata.blogspot.com/