Ostra na Słodko

Ostra na Słodko

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 409]

Tort naleśnikowy z mięsem warzywami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Świetna alternatywa dla tradycyjnych naleśników!

Tort naleśnikowy z mięsem warzywami

Składniki:

Tort naleśnikowy z mięsem warzywami

 

  • NALEŚNIKI:
  • mąka - 1 szklanka
  • mleko - 200 ml
  • woda gaz. - 50 ml
  • jajko - 1 szt
  • olej - 2 łyżki
  • proszek - 1 łyżeczka
  • sól - szczypta
  • FARSZ:
  • mięso mielone - 300 g
  • cukinia - 1 szt
  • pomidor - 2 szt
  • szczypiorek - 1 pęczek
  • cebula - 1 szt
  • cebula czerwona -1 szt
  • ser żółty - 100 g
  • DODATKOWO:
  • oliwa - 50 ml
  • sól , pieprz

Sposób przygotowania:

Tort naleśnikowy z mięsem warzywami
SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA :

NALEŚNIKI: Składniki dokładnie mieszamy i smażymy duże , cienkie naleśniki na odrobinie oleju. Odkładamy w ciepłe miejsce.

FARSZ: Mięso mielone ( u mnie zmielona łopatka ) podsmażamy na odrobinie rozgrzanego oleju – ciągle mieszamy , uważając , by się nie przypaliło. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Cukinię myjemy , obieramy ze skórki ( jeśli ma cienką , nie musimy tego robić 0 i kroimy w półplasterki. Cebule kroimy w piórka. Sparzone i obrane ze skórki pomidory kroimy w półplasterki. Na patelni rozgrzewamy oliwę. Dodajemy cebule , a po chwili cukinię. Delikatnie mieszając smażymy ok. 10 minut. Pod koniec dodajemy pokrojone pomidory. Farsz doprawiamy do smaku solą i pierzem. CAŁOŚĆ: Naczynie żaroodporne delikatnie natłuszczamy. Na spód układamy naleśnik. Pokrywamy warstwą podsmażonego mięsa i warzywnym farszem. Posypujemy startym serem i posiekanym szczypiorkiem. Przykrywamy kolejnym naleśnikiem i ponawiamy układanie farszu aż do wyczerpania składników. Całość wkładamy do nagrzanego na 160 C piekarnika na ok. 15 minut. Zajadamy gorące!