SUPERPRZEPIS

Tort naleśnikowy z pieczarkami

  • 4
  • mysza75
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 3
         
ocena: 5/5 głosów: 2
Tort naleśnikowy z pieczarkami

Wytrawny torcik naleśnikowy, który będzie każdemu smakował. Można go jeść i na ciepło i na zimno. Nie potrzeba na prawdę wiele żeby go zrobić. Zamiast pora można dodać cebulę, ale z porem jest lepszy.

Składniki:

Tort naleśnikowy z pieczarkami

 

  • naleśniki:

 

 

 

 

  • 1 pomidor
  • 2 łyżki sera tartego
  • kawałek chili
  • natka pietruszki

Sposób przygotowania:

Tort naleśnikowy z pieczarkami

ETAP 1:

Tort naleśnikowy z pieczarkami
jajko mąka pszenna woda mleko sól przed zmiksowaniem

Do wysokiego pojemnika wsypuję mąkę, dodaję mleko, wodę, jajka, sól, olej i miksuję ciasto blenderem. Cienkie naleśniki smażę na odrobinie oleju około 8 -10 sztuk.

ETAP 2:

Tort naleśnikowy z pieczarkami
pieczarki pokrojone przesmażone z porem na patelni

Szpinak dokładnie myję, osuszam i wrzucam na rozgrzaną patelnię i na olej. Przesmażam dosłownie chwilę, aż się zredukuje. Doprawiam sola, pieprzem. Wykładam na talerz. Na tej samej patelni przesmażam pokrojonego pora. Przekładam do miseczki. Pieczarki kroję w talarki przesmażam na oleju, doprawiam sola, pieprzem, dodaję pora i mieszam razem.

Sos:

Tort naleśnikowy z pieczarkami
torcik przełożony pieczarkiami szpinakiem sosem

Na rozgrzanej patelni na maśle przesmażam mąkę, uważać żeby jej nie przypalić,nie ma się zrumienić. Zdejmuję z ognia i wlewam zimne mleko i energicznie mieszam. Wstawiam na ogień do zagotowania, wlewam octu winnego, doprawiam solą, pieprzem, gałką.

ETAP 4:

Tort naleśnikowy z pieczarkami
tort posypany serem żółtym i dodane pomidorki

Naleśnik smaruję sosem, układam łyżkę pieczarek, kolejny naleśniki, sos, pieczarki w połowie tortu układam szpinak na jednej warstwie i znowu naleśnik, pieczarki itd. Górny naleśnik smaruję sosem, posypuję serem, układam plastry pomidora, kawałki chili. Tort zapiekam 25 minut temp 180 stopni. Przed podaniem posypuję natką.