Katarzyna J.

Katarzyna J.

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1284]

Tort orzechowo- kajmakowy bez pieczenia

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 8
         
ocena: 5/5 głosów: 14

Tort orzechowo- kajmakowy bez pieczenia- jest łatwy i szybki do przygotowania. Ucieszy każde podniebienie.

Tort orzechowo- kajmakowy bez pieczenia

Składniki:

Tort orzechowo- kajmakowy bez pieczenia

 

  • 1 opakowanie okrągłych wafli,
  • 3/4 szklanki mleka,
  • 1 szklanka cukru,
  • 200g orzechów włoskich,
  • 200g masła,
  • 1 kieliszek spirytusu,
  • 1 puszka masy kajmakowej o smaku orzechowym,
  • 1 opakowanie podłużnych biszkoptów,
  • cukrowe róże i czekoladowe ażurki do dekoracji.

Sposób przygotowania:

Tort orzechowo- kajmakowy bez pieczenia
1. Orzechy włoskie mielę. Mleko przelewam do garnka. Wsypuję cukier i gotuję. Do gotującego się mleka wsypuję mielone orzechy włoskie. Mieszam i gotuję około 5 minut, aż masa zgęstnieje. Odstawiam do przestudzenia.

2. Masło ucieram na puszystą masę. Stopniowo dodaję ziemną masę orzechową. Na końcu wlewam spirytus. Ucieram.

3. Jeden z wafli smaruję masą kajmakową. Przykrywam drugim suchym waflem. Drugi z wafli smaruję masą orzechową. Przykrywam następnym waflem. I znów wafel smaruję masą kajmakową. Tak posypuję, aż do wyczerpania składników. Naprzemiennie smaruję wafle raz masą kajmakową, a raz orzechową. Pozostałą masą orzechową smaruję boki oraz wierzch tortu.

4. Biszkopty przekrawam na pół. Biszkoptami obkładam boki tortu lekko dociskając. Tort można dookoła obwiązać wstążką, aby biszkopty ściślej przylegały do tortu.

5. Wierzch tortu dekoruję cukrowymi różyczkami i czekoladowymi ażurkami.