jagienka

jagienka

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 917]

Tort orzechowo- śliwkowy

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 3

doskonały tort z owocami lata i jesieni

Tort orzechowo- śliwkowy

Składniki:

Tort orzechowo- śliwkowy

 

Sposób przygotowania:

Tort orzechowo- śliwkowy
Roztrzepać jajka z cukrem, cynamonem i otartą skórką z cytryny na puszystą masę. dodać mąkę zmieszaną z mąką ziemniaczaną i zmielonymi orzechami. Dobrze posmarować tłuszczem i opruszyć mąką tortownicę o śred. 26 cm. Napełnić formę ciastem, wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec 35 minut w temp. 200 stop. C. Wyjąć z formy, ostudzić.
NADZIENIE:
Umyć śliwki usunąc pestki i pokroić na połówki. Zagotować w rondelku 1/2 szklanki wody z cukrem, dusić śliwki 5-8 minut. osączyć na suitku. Namoczyć żelatynę. rozmiksować śliwki- 4 połówki odłożyć do dekoracji. Wymieszać z 1 cukrem waniliowym, czerwonym winem oraz rozpuszczoną żelatyną. Wstawić do lodówki. Kiedy masa lekko zastygnie połączyć z 40 dag ubitej śmietany. Przeciąć ciasto na pół, wokół spodu zapiąć brzeg tortownicy. Posmarować pierwszą warstwę masą śliwkową, przykryc drugą warstwą. Wstawić na dwie godziny do lodówki. Ubić resztę śmietany z cukrem waniliowym. Zdjąć z tortu brzeg formy. Posmarować 2/3 śmietany, resztą napełnić szprycę. udekorować ciasto śmietaną, skarmelizowanymi na cukrze siekanymi orzechami, całymi orzechami, oraz pokrojonymi na cząstki śliwkami.