Madija

Madija

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 801]

Tort orzechowo-wisniowy

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 6

Smaczny i ładny tort z ciekawym połaczeniem smaków

Tort orzechowo-wisniowy Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Tort orzechowo-wisniowy

 

  • Biszkopt orzechowy:
  • 5 jajek
  • 5 łyżek cukru
  • 3 łyżki mielonych orzechów
  • 3 łyzki maki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • Masa:
  • 1 kostka kasi
  • 0,5 szklanki cukru pudru
  • Cytryna
  • 1 szklanka wisni
  • Dodatkowo:
  • 1 szklankawiśni
  • 2 łyżeczki cukru
  • 1 łyżka zelatyny

 

Sposób przygotowania:

Tort orzechowo-wisniowy
Białka ubic na sztywno z cukrem. Dodac żółtka i zmiksowac. Dodac przesitowana makę z proszkiem oraz zmielone orzechy. Wymieszac. Piec ok. 25 minut w 180 stopniach. Przeciąc na pół. Kasię zmiksowac aż będzie puszysta. Dodac cukier puder i jeszcze pmiksowac. Podzielic na połowę i do jednej części wcisnąc sok z cytryny a druga zmiksowac z wydrylowanymi wisniami. Biszkopty przełożyc masą wisniową i połówkami wisni, góre posmarowac cytrynową. Ozdobic kwiatuszkami z masy i wisniami. 0,5 szklanki wiśni rozgotowac z cukrem (ilosc zalezy od slodkosci owoców), pod koniec dodac żelatynę. Wymieszac, poczekac aż się ostudzi i zrobic wzorki na torcie.
Tort orzechowo-wisniowy
Etap 1
Tort orzechowo-wisniowy
Etap 2