lenian

lenian

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 156]

Pyszny tort orzechowy

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Przepyszny malutki biszkopt orzechowy przełożony dżemem jagodowym a wszystko to wieńczy krem orzechowy

Pyszny tort orzechowy Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Pyszny tort orzechowy

 

Sposób przygotowania:

Pyszny tort orzechowy
Jajka z cukrem utrzeć na gładką masę, najlepiej nad parą wodną, następnie wymieszać z mielonymi orzechami. Wlać do wlać do wysmarowanej tortownicy o średnicy 18 cm. Piec 20 minut w nagrzanym do 180 C piekarniku. Po wystudzeniu przekroić na dwie części i posmarować dżemem i nakryć drugą częścią ciasta. Przygotować krem: Do miski wbić jajko, żółtka i cukier i ubijać nad parą wodną na puszystą masę. Zestawić z pary i ubijać aż miska ostygnie. Następnie dodawać stopniowo masło cały czas mieszając mikserem, a po dodaniu całego masła dodać mielone orzechy. Krem wyłożyć na ciasto i udekorować np. kakaem.
Pyszny tort orzechowy
Etap 1
Pyszny tort orzechowy
Po wystudzeniu przekroić na dwie części i posmarować dżemem i nakryć drugą częścią ciasta
Pyszny tort orzechowy
Krem wyłożyć na ciasto i udekorować np. kakaem.
Pyszny tort orzechowy
Etap 4