SUPERPRZEPIS

Tort orzechowy

  • 1
         
ocena: 5/5 głosów: 9
Tort  orzechowy Więcej zdjęć (2)

Klasyczny tort orzechowy z przepysznym kremem! Smaki doskonale do siebie pasują. Serdecznie polecam :)

Składniki:

Tort orzechowy

Biszkopt kakaowo- orzechowy

Wkładka kokosowa

  • 2 białka w temperaturze pokojowej
  • 1/3 szkl. cukru
  • 80 g wiórek kokosowych
  • 1 płaska łyżka mąki ziemniaczanej

Krem orzechowy

Poncz

  • dowolny alkohol

Polewa czekoladowa

Dodatkowo

Sposób przygotowania:

Tort orzechowy

Biszkopt kakaowo- orzechowy

Białka ubić na sztywno z solą, stopniowo dodawać cukier, cały czas miksując. Dodać żółtka, miksować. Na koniec wsypać przesiane suche składniki, delikatnie wmieszać do piany. Masę przelać do tortownicy o średnicy 20-22 cm wyłożonej papierem do pieczenia (tylko dno!) Piec w 180st.C około 30 minut. Po tym czasie wyjąć z piekarnika i ostudzić. Ostudzony biszkopt przekroić na 2 blaty.

Wkładka kokosowa

Białka ubić na sztywną pianę. Stopniowo, łyżka po łyżce dodać cukier, cały czas miksować. Wsypać wiórki kokosowe oraz przesianą mąkę, delikatnie wmieszać do piany. Masę przelać do tortownicy o średnicy 20-22 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w 160 st.C około 20-30 minut. Po tym czasie wyjąć i pozostawić do wystudzenia.

Krem orzechowy

Tort orzechowy
Gotowy do przełożenia tortu krem orzechowy.

Orzechy zalać mlekiem, zagotować, mieszając co jakiś czas, aby masa się nie przypaliła. Następnie zdjąć z ognia i pozostawić do wystudzenia. Masło utrzeć z cukrem pudrem do puszystości. Stopniowo dodać ostudzoną masę orzechową. Miksować do uzyskania jednolitego, gładkiego kremu.

Kolejność

Tort orzechowy
Obsypanie boków tortu orzechami włoskimi.

I blat biszkoptu nasączyć alkoholem, wysmarować dżemem, a następnie kremem orzechowym. Krem posypać posiekanymi orzechami włoskimi. Przykryć II blatem biszkoptu i ponownie nasączyć, wysmarować dżemem, kremem oraz posypać orzechami. Przykryć wkładką kokosową. Wierzch i boki tortu wysmarować kremem orzechowym. Boki obsypać posiekanymi orzechami włoskimi. Schłodzić.

Polewa czekoladowa

Tort orzechowy
Wylanie polewy czekoladowej na tort.

Wszystkie składniki rozpuścić na małym ogniu do powstania jednolitej polewy. Gdy zgęstnieje wylać ją na górę tortu i rozprowadzić szpatułką. Schłodzić do całkowitego stężenia polewy.

Dekoracja

Tort orzechowy
Dekorowanie tortu orzechowego czekoladą

Wierzch tortu dowolnie udekorować. Polecam zrobić dekoracje z białej oraz ciemnej czekolady. Smacznego!