Tort orzechowy 5

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Coś bardzo orzechowego dla każdego

Tort orzechowy 5 Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Tort orzechowy 5

 

  • CIASTO CZEKOLADOWE :
  • 5 jaj
  • 3/4 szklanki mąki pszennej
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 3 łyżki kakao

 

  • CIASTO ZIELONE :
  • 3 jaja
  • 0,5 szklanki cukru
  • 0,5 szklanki mąki pszennej
  • pół łyżeczki proszku do pieczenia
  • zielony barwnik ( 2g )

 

  • MASA CZEKOLADOWA :
  • 250g margaryny
  • 1 szklanka cukru pudru
  • 100g kakao
  • 3 łyżeczki wody
  • 5 łyżek mleka
  • 1 łyżka wódki
  • 2 łyżki cukru

 

 

  • PONADTO :
  • 1 czekolada deserowa
  • orzechy połówki do dekoracji
  • 15g pokruszonych herbatników
  • 200g suszonych śliwek

Sposób przygotowania:

Tort orzechowy 5
1.CIASTO CZEKOLADOWE :

1. Białka ubić z cukrem, dodać żółtka,  dodać mąkę z proszkiem do pieczenia.

2. Przygotować tortownicęo wymiarze ( 25cm ) .

3.Ciasto piec ok 40 minut w temp.170c.

CIASTO ZIELONE :

1. Białka ubić z cukrem, dodać mąkę, proszek do pieczenia , pod koniec dodać zielony barwnik. 2.  Piec w nagrzanym piekarniku ok . 25 minut w temp. 170c., w tortownicy o wymiarze 25 cm.

3.MASA CZEKOLADOWA : 1. Kakao zagotować z mlekiem wodą i cukrem, ostudzić i zmiksować z margaryną i cukrem pudrem.  Dodać alkohol.

4.MASA ORZECHOWA : 1. Orzechy zaparzyć wrzącym mlekiem. 2. Masło utrzeć z cukrem. dodać wystudzone orzechy i alkohol. 

5.1. Na sam spód położyć ciasto zielone - masę orzechową - ciasto kakaowe - masę czekoladową ( odstawić trochę do dekoracji ) - śliwki - ciasto czekoladowe - masę orzechową - ciasto czekoladowe. Wierzch tortu oblać czekoladą, boki obsypać pokruszonymi herbatnikami. Udekorować resztą masy i orzechami.
Tort orzechowy 5
torcik w środku