SUPERPRZEPIS

Tort orzechowy z kawą

  • 2
  • Mniam1
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2
Tort orzechowy z kawą Więcej zdjęć (3)

Puszysty i lekki biszkopt orzechowy przełożony kawowym kremem budyniowym. Te dwa smaki łączy czekoladowy ganache tworząc bardzo smaczny tort urodzinowy.

Składniki:

Tort orzechowy z kawą

BISZKOPT ORZECHOWY:

KREM KAWOWY:

  • 2 szklanki mleka
  • 2 łyżki kawy rozpuszczalnej w proszku
  • 1/2 szklanki cukru trzcinowego
  • 2 budynie śmietankowe
  • 2 żółtka
  • 200 g masła

CZEKOLADOWY GANACHE:

  • 100 g czekolady gorzkiej
  • 1/3 szklanki śmietanki kremówki 30%

POLEWA:

  • 2 łyżki cukru pudru
  • 1/3 szklanki kakao
  • 1 szklanka mleka
  • 2 łyżeczki żelatyny
  • 2 łyżki zimnej wody

Sposób przygotowania:

Tort orzechowy z kawą

Biszkopt orzechowy:

Tort orzechowy z kawą
Zmielone orzechy wymieszać z kaszą, mąką i proszkiem do pieczenia.

Zmielone orzechy wymieszać z mąką pszenną, kaszą i proszkiem do pieczenia.

Oddzielić białka od żółtek i wszystkie białka ze szczyptą soli ubić mikserem. Jak piana zacznie sztywnieć, zwiększyć obroty miksera i dodawać porcjami cukier.

Kiedy cukier się rozpuści dodać po jednym żółtku. Na końcu wsypać suche składniki.

Za pomocą szpatułki wymieszać delikatnie masę i wylać do formy ∅ 20 cm wyłożonej papierem do pieczenia tylko na dnie. Piec w 170*C przez ok 40 min.

ETAP 2:

Tort orzechowy z kawą
Wystudzony biszkopt przekroić na 3 równe części.

Biszkopt po wystudzeniu przekroić na trzy blaty.

Krem budyniowy:

Tort orzechowy z kawą
Ugotowany budyń przykryć folią spożywczą, aby nie zrobił się kożuch.

Pół szklanki mleka rozmącić z budyniem i żółtkami. Resztę mleka przelać do garnka, wsypać kawę i cukier.

Kiedy się zagotuje wlać rozmieszane budynie i ugotować. Przykryć folią spożywczą, tak aby była przyklejona na powierzchni i odstawić do całkowitego wystudzenia.

Miękkie masło zmiksować i w kilku porcjach utrzeć z wystudzonym budyniem.

Ganache:

Tort orzechowy z kawą
Na biszkopcie rozsmarować czekoladowy ganache.

Kremówkę mocno podgrzać, ale tak aby się nie zagotowała i gorącą zalać posiekaną czekoladę.

Połączyć uzyskując jednolitą masę i wystudzić.

Gęsty ganache rozsmarować na każdym blacie ciasta. Składać biszkopt orzechowy w tort przekładając masą kawową.

Polewa

Tort orzechowy z kawą
Żelatynę rozpuścić w gorącym płynie i ostudzić.

Żelatynę zalać zimną wodą i odstawić, aż napęcznieje. Do garnuszka wsypać kakao i cukier.

Wymieszać, zalać mlekiem i postawić na małym ogniu.

Roztrzepać trzepaczką i doprowadzić do wrzenia. Zestawić z ognia i dodać napęczniałą żelatynę. Mieszać, aż się rozpuści. Polewę przestudzić i gęstą polać po torcie. Można udekorować ziarenkami kawy.

Tort przechowywać w chłodnym miejscu. Smacznego :)

Tagi:

kawa tort orzechy