misia14

misia14

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 290]

Książka Kucharska: Ciasta i torty Michaeli

Tort orzechowy z kremem adwokatowym

  • 4
  • TRUDNOŚĆ: trudne
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 11

Cudowny w smaku tort orzechowy z kremem adwokatowym na rodzinne uroczystości

Tort orzechowy z kremem adwokatowym

Składniki:

Tort orzechowy z kremem adwokatowym

 

  • BISZKOPT
  • 6 jajek
  • 250g cukru
  • 250g orzechów mielonych
  • 1 szklanka mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

 

  • KREM
  • 5 łyżeczek żelatyny
  • 100ml likieru jajecznego ( adwokat, ajerkoniak)
  • 0.5l kremówki śmietany
  • 1 opakowanie cukru waniliowego
  • 75g cukru
  • 3 jaja

 

  • PONADTO
  • wódka do skropienia tortu
  • 250 ml śmietany kremówki
  • 1 opakowanie cukru waniliowego
  • 1 śmietan fix
  • opaska czekoladowa lub płatki czekoladowe

Sposób przygotowania:

Tort orzechowy z kremem adwokatowym

Rozdzielamy białka od żółtek. Białka (schłodzone) ubijamy na sztywno, porcjami wsypujemy cukier i dalej ubijamy na gładką masę(cukier musi być rozpuszczony), dodajemy żółtka po jednym ciągle ubijając. Do masy jajecznej wsypać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i orzechami mielonymi, delikatnie wymieszać łyżką. Wylać do tortownicy wyłożonej papierem (tylko dno). Piekąc w tortownicy nie smarujemy boków tłuszczem a ciasto odgarniamy bardziej do brzegów (w środku zostawiamy niewielkie wgłębienie). Piec na złoty kolor w temperaturze 180-200 stopni ok. 1 godziny (próba patyczkiem).



Żelatynę zalać zimna woda i zostawić do napęcznienia, rozpuścić w gorącej kopieli wodnej.

Śmietanę kremówkę ubić z cukrem waniliowym, na koniec powoli dodawać adwokat dalej ubijając.

Rozdzielamy białka od żółtek. Białka (schłodzone) ubijamy na sztywno, porcjami wsypujemy cukier i dalej ubijamy na gładką masę (cukier musi być rozpuszczony), dodajemy żółtka po jednym ciągle ubijając. Łączymy śmietanę z jajkami i chłodną żelatyną.



Biszkopt przekroić na 3 placki, lekko skropić wódką. Położyć 1 placek na paterze i zapiąć tortownicę zabezpieczoną folią spożywczą, wyłożyć połowę kremu. Przykryć biszkoptem i wyłożyć pozostały krem zostawiając 2-3 łyżki na samą górę tortu (na paterze mamy biszkopt, krem, biszkopt, krem, biszkopt i na samej górze tylko cieniutką warstwę kremu). Całość odkładamy na kilka godzin do lodówki. Po tym czasie zdejmujemy tortownicę i ubijamy śmietanę z cukrem waniliowym i śmietan-fixem. Smarujemy bok tortu i przyklejamy opaskę czekoladową lub obsypujemy płatkami czekoladowymi, na wierzchu robimy rozetki z bitej śmietany.

SMACZNEGO!