Strona główna Tort orzechowy z kremem adwokatowym

Tort orzechowy z kremem adwokatowym
Przepis pochodzi z książki kucharskiej:
Ciasta i torty Michaeli

Torty « poprzedni | następny »
misia14

Arcymistrz Kuchni
Przepisy: 289
zdjęcia: 1 z 1
Tort orzechowy z kremem adwokatowym
oceń:  
ocena: 5/5
głosów: 7

Cudowny w smaku tort orzechowy z kremem adwokatowym na rodzinne uroczystości


trudność: trudne
czas:

Tort orzechowy z kremem adwokatowym - SKŁADNIKI:

  • BISZKOPT
  • 6 jajek
  • 250g cukru
  • 250g orzechów mielonych
  • 1 szklanka mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • KREM
  • 5 łyżeczek żelatyny
  • 100ml likieru jajecznego ( adwokat, ajerkoniak)
  • 0.5l kremówki śmietany
  • 1 opakowanie cukru waniliowego
  • 75g cukru
  • 3 jaja
  • PONADTO
  • wódka do skropienia tortu
  • 250 ml śmietany kremówki
  • 1 opakowanie cukru waniliowego
  • 1 śmietan fix
  • opaska czekoladowa lub płatki czekoladowe

Tort orzechowy z kremem adwokatowym - PRZYGOTOWANIE:

Rozdzielamy białka od żółtek. Białka (schłodzone) ubijamy na sztywno, porcjami wsypujemy cukier i dalej ubijamy na gładką masę(cukier musi być rozpuszczony), dodajemy żółtka po jednym ciągle ubijając. Do masy jajecznej wsypać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i orzechami mielonymi, delikatnie wymieszać łyżką. Wylać do tortownicy wyłożonej papierem (tylko dno). Piekąc w tortownicy nie smarujemy boków tłuszczem a ciasto odgarniamy bardziej do brzegów (w środku zostawiamy niewielkie wgłębienie). Piec na złoty kolor w temperaturze 180-200 stopni ok. 1 godziny (próba patyczkiem).



Żelatynę zalać zimna woda i zostawić do napęcznienia, rozpuścić w gorącej kopieli wodnej.

Śmietanę kremówkę ubić z cukrem waniliowym, na koniec powoli dodawać adwokat dalej ubijając.

Rozdzielamy białka od żółtek. Białka (schłodzone) ubijamy na sztywno, porcjami wsypujemy cukier i dalej ubijamy na gładką masę (cukier musi być rozpuszczony), dodajemy żółtka po jednym ciągle ubijając. Łączymy śmietanę z jajkami i chłodną żelatyną.



Biszkopt przekroić na 3 placki, lekko skropić wódką. Położyć 1 placek na paterze i zapiąć tortownicę zabezpieczoną folią spożywczą, wyłożyć połowę kremu. Przykryć biszkoptem i wyłożyć pozostały krem zostawiając 2-3 łyżki na samą górę tortu (na paterze mamy biszkopt, krem, biszkopt, krem, biszkopt i na samej górze tylko cieniutką warstwę kremu). Całość odkładamy na kilka godzin do lodówki. Po tym czasie zdejmujemy tortownicę i ubijamy śmietanę z cukrem waniliowym i śmietan-fixem. Smarujemy bok tortu i przyklejamy opaskę czekoladową lub obsypujemy płatkami czekoladowymi, na wierzchu robimy rozetki z bitej śmietany.

SMACZNEGO!




Dodaj:
Śledzik Wykop

Komentarze do Tort orzechowy z kremem adwokatowym (strona 1 z 1)  
Natala1210

Natala1210

2010-10-27 22:33
Twoje torty są piękne,5!
Skomentuj
Oceń:
0
luna

luna

2010-10-28 17:17
Misia, jestes specjalistka od wspanialych tortow.
Skomentuj
Oceń:
0
czarownica

czarownica

2010-12-11 22:27
Brzmi i wygląda pysznie!
Skomentuj
Oceń:
0
marietta

marietta

2012-10-22 21:53
A ten wianuszek równie imponujący jak tort,5.
Skomentuj
Oceń:
0
Najnowsze przepisy kulinarne z kategorii Torty
Piętrowy tort z lukrem plastycznym Pomysłowy tort Miś Tort z konfiturą z czarnej porzeczki
Różowy tort z musem karmelowym Jesienny torcik z musem śliwkowym Tort na Dzień Babci i Dziadka
Biszkopt orzechowy z bezą i masą truskawkową Niedzielny torcik dla córeczek Grysikowe serce
Tort urodzinowy ocean Tort czekoladowo orzechowy Herbatnikowy torcik z kiwi

Redakcja Gotuje

Konkursy Kulinarne

  • Konkurs - Podróż kulinarna z Hortex Konkurs - Podróż kulinarna z Hortex

    Zapraszamy do udziału w konkursie Hortex! Przygotuj potrawę kuchni Ameryki Łacińskiej i wygraj cenne nagrody! Do wygrania jest robot Kitchen Aid w wybranym przez użytkownika kolorze oraz 5 nagród dodatkowych - nóż uniwersalny 20 cm Fiskars!

 

Dziś moderatorami są

zbysiowa
zbysiowa

Platynowy Ekspert

 

Akademia Smaku Bosch

Sonda

Jakie karnawałowe słodkości lubisz najbardziej?

 
 Jakie karnawałowe słodkości lubisz najbardziej?

 

Ostatnio komentowane