Strona główna Tort orzechowy z kremem adwokatowym

Tort orzechowy z kremem adwokatowym
Przepis pochodzi z książki kucharskiej:
Ciasta i torty Michaeli

Torty « poprzedni | następny »
misia14 - Przepis na: Tort orzechowy z kremem adwokatowym offline

Arcymistrz Kuchni
Przepisy: 288
zdjęcia: 1 z 1 Strzałka
Tort orzechowy z kremem adwokatowym
oceń:  
ocena: 5/5
głosów: 7

Cudowny w smaku tort orzechowy z kremem adwokatowym na rodzinne uroczystości


trudność: trudne
czas:

Tort orzechowy z kremem adwokatowym - SKŁADNIKI:

  • BISZKOPT
  • 6 jajek
  • 250g cukru
  • 250g orzechów mielonych
  • 1 szklanka mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • KREM
  • 5 łyżeczek żelatyny
  • 100ml likieru jajecznego ( adwokat, ajerkoniak)
  • 0.5l kremówki śmietany
  • 1 opakowanie cukru waniliowego
  • 75g cukru
  • 3 jaja
  • PONADTO
  • wódka do skropienia tortu
  • 250 ml śmietany kremówki
  • 1 opakowanie cukru waniliowego
  • 1 śmietan fix
  • opaska czekoladowa lub płatki czekoladowe

Tort orzechowy z kremem adwokatowym - PRZYGOTOWANIE:

Rozdzielamy białka od żółtek. Białka (schłodzone) ubijamy na sztywno, porcjami wsypujemy cukier i dalej ubijamy na gładką masę(cukier musi być rozpuszczony), dodajemy żółtka po jednym ciągle ubijając. Do masy jajecznej wsypać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i orzechami mielonymi, delikatnie wymieszać łyżką. Wylać do tortownicy wyłożonej papierem (tylko dno). Piekąc w tortownicy nie smarujemy boków tłuszczem a ciasto odgarniamy bardziej do brzegów (w środku zostawiamy niewielkie wgłębienie). Piec na złoty kolor w temperaturze 180-200 stopni ok. 1 godziny (próba patyczkiem).



Żelatynę zalać zimna woda i zostawić do napęcznienia, rozpuścić w gorącej kopieli wodnej.

Śmietanę kremówkę ubić z cukrem waniliowym, na koniec powoli dodawać adwokat dalej ubijając.

Rozdzielamy białka od żółtek. Białka (schłodzone) ubijamy na sztywno, porcjami wsypujemy cukier i dalej ubijamy na gładką masę (cukier musi być rozpuszczony), dodajemy żółtka po jednym ciągle ubijając. Łączymy śmietanę z jajkami i chłodną żelatyną.



Biszkopt przekroić na 3 placki, lekko skropić wódką. Położyć 1 placek na paterze i zapiąć tortownicę zabezpieczoną folią spożywczą, wyłożyć połowę kremu. Przykryć biszkoptem i wyłożyć pozostały krem zostawiając 2-3 łyżki na samą górę tortu (na paterze mamy biszkopt, krem, biszkopt, krem, biszkopt i na samej górze tylko cieniutką warstwę kremu). Całość odkładamy na kilka godzin do lodówki. Po tym czasie zdejmujemy tortownicę i ubijamy śmietanę z cukrem waniliowym i śmietan-fixem. Smarujemy bok tortu i przyklejamy opaskę czekoladową lub obsypujemy płatkami czekoladowymi, na wierzchu robimy rozetki z bitej śmietany.

SMACZNEGO!




Dodaj:
Śledzik Wykop

Komentarze do Tort orzechowy z kremem adwokatowym (strona 1 z 1)  
Natala1210

Natala1210
offline

2010-10-27 22:33
Twoje torty są piękne,5!
Skomentuj
Oceń:
0
luna

luna
offline

2010-10-28 17:17
Misia, jestes specjalistka od wspanialych tortow.
Skomentuj
Oceń:
0
czarownica

czarownica
offline

2010-12-11 22:27
Brzmi i wygląda pysznie!
Skomentuj
Oceń:
0
marietta

marietta
offline

2012-10-22 21:53
A ten wianuszek równie imponujący jak tort,5.
Skomentuj
Oceń:
0
Najnowsze przepisy kulinarne z kategorii Torty
Tort a la sernikowy Mini torcik kawowy Winogronowy tort-motyl
Tort czekoladowo malinowy Torcik na zimno Tort czekoladowy z Malteserami
Truskawkowy obłoczek Bezowy tort z winnymi gruszkami Tort czekoladowy
Czekoladowo-różany tort Tort imieninowy Torcik czekoladowo-waniliowy

Redakcja Gotuje

Konkursy Kulinarne

 

Dziś moderatorami są

zbysiowa
zbysiowa

Platynowy Ekspert offline

 

Sonda

Które mięso najczęściej gości na Twoim stole?

 
 Które mięso najczęściej gości na Twoim stole?

głosuj
 

Ostatnio komentowane