Strona główna Tort orzechowy z kremem adwokatowym

Tort orzechowy z kremem adwokatowym
Przepis pochodzi z książki kucharskiej:
Ciasta i torty Michaeli

Torty « poprzedni | następny »
misia14

Arcymistrz Kuchni
Przepisy: 289
zdjęcia: 1 z 1
Tort orzechowy z kremem adwokatowym
oceń:  
ocena: 5/5
głosów: 7

Cudowny w smaku tort orzechowy z kremem adwokatowym na rodzinne uroczystości


trudność: trudne
czas:

Tort orzechowy z kremem adwokatowym - SKŁADNIKI:

  • BISZKOPT
  • 6 jajek
  • 250g cukru
  • 250g orzechów mielonych
  • 1 szklanka mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • KREM
  • 5 łyżeczek żelatyny
  • 100ml likieru jajecznego ( adwokat, ajerkoniak)
  • 0.5l kremówki śmietany
  • 1 opakowanie cukru waniliowego
  • 75g cukru
  • 3 jaja
  • PONADTO
  • wódka do skropienia tortu
  • 250 ml śmietany kremówki
  • 1 opakowanie cukru waniliowego
  • 1 śmietan fix
  • opaska czekoladowa lub płatki czekoladowe

Tort orzechowy z kremem adwokatowym - PRZYGOTOWANIE:

Rozdzielamy białka od żółtek. Białka (schłodzone) ubijamy na sztywno, porcjami wsypujemy cukier i dalej ubijamy na gładką masę(cukier musi być rozpuszczony), dodajemy żółtka po jednym ciągle ubijając. Do masy jajecznej wsypać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i orzechami mielonymi, delikatnie wymieszać łyżką. Wylać do tortownicy wyłożonej papierem (tylko dno). Piekąc w tortownicy nie smarujemy boków tłuszczem a ciasto odgarniamy bardziej do brzegów (w środku zostawiamy niewielkie wgłębienie). Piec na złoty kolor w temperaturze 180-200 stopni ok. 1 godziny (próba patyczkiem).



Żelatynę zalać zimna woda i zostawić do napęcznienia, rozpuścić w gorącej kopieli wodnej.

Śmietanę kremówkę ubić z cukrem waniliowym, na koniec powoli dodawać adwokat dalej ubijając.

Rozdzielamy białka od żółtek. Białka (schłodzone) ubijamy na sztywno, porcjami wsypujemy cukier i dalej ubijamy na gładką masę (cukier musi być rozpuszczony), dodajemy żółtka po jednym ciągle ubijając. Łączymy śmietanę z jajkami i chłodną żelatyną.



Biszkopt przekroić na 3 placki, lekko skropić wódką. Położyć 1 placek na paterze i zapiąć tortownicę zabezpieczoną folią spożywczą, wyłożyć połowę kremu. Przykryć biszkoptem i wyłożyć pozostały krem zostawiając 2-3 łyżki na samą górę tortu (na paterze mamy biszkopt, krem, biszkopt, krem, biszkopt i na samej górze tylko cieniutką warstwę kremu). Całość odkładamy na kilka godzin do lodówki. Po tym czasie zdejmujemy tortownicę i ubijamy śmietanę z cukrem waniliowym i śmietan-fixem. Smarujemy bok tortu i przyklejamy opaskę czekoladową lub obsypujemy płatkami czekoladowymi, na wierzchu robimy rozetki z bitej śmietany.

SMACZNEGO!




Dodaj:
Śledzik Wykop

Komentarze do Tort orzechowy z kremem adwokatowym (strona 1 z 1)  
Natala1210

Natala1210

2010-10-27 22:33
Twoje torty są piękne,5!
Skomentuj
Oceń:
0
luna

luna

2010-10-28 17:17
Misia, jestes specjalistka od wspanialych tortow.
Skomentuj
Oceń:
0
czarownica

czarownica

2010-12-11 22:27
Brzmi i wygląda pysznie!
Skomentuj
Oceń:
0
marietta

marietta

2012-10-22 21:53
A ten wianuszek równie imponujący jak tort,5.
Skomentuj
Oceń:
0
Najnowsze przepisy kulinarne z kategorii Torty
Torcik niebo i ziemia Ciasto lekki puch Tort zabajone z brzoskwiniami
Tort czekoladowo- malinowy z orzechami Tort urodzinowy sowa Tort z okazji chrztu
Tort warstwowy piernikowo-pomarańczowy Tort straciatella z wiśniami Tort orzechowo- ananasowy
Biało-różowy tort dla dziewczynki Lemon curd, krem cytrynowy  Tort śmietankowo brzoskwiniowy

Redakcja Gotuje

Konkursy Kulinarne

  • Konkurs - Podróż kulinarna z Hortex Konkurs - Podróż kulinarna z Hortex

    Zapraszamy do udziału w kolejnej edycji Konkursu Podróż kulinarna z Hortex! Przygotuj potrawę inspirowaną kuchnią śródziemnomorską (chorwacką, hiszpańską, portugalską) i wygraj Kitchen Aid w dowolnie wybranym kolorze lub inne atrakcyjne nagrody!

 

Dziś moderatorami są

zbysiowa
zbysiowa

Platynowy Ekspert

 

Akademia Smaku Bosch

Sonda

Jaki dodatek do dania głównego lubisz najbardziej?

 
 Jaki dodatek do dania głównego lubisz najbardziej?

 

Ostatnio komentowane