luna76

luna76

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 109]

Tort " osiemnastka"

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 16
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Tort urodzinowy mojej córki, z masą budyniową z dodatkiem mleka w proszku oraz kawałkami truskawek, oblany czekoladą, Pyszności!!!

Tort " osiemnastka" Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Tort " osiemnastka"

Biszkopt czekoladowy:

Masa:

Polewa:

  • 2 tabliczki czekolady gorzkiej
  • 1 tabliczka czekolady mlecznej
  • 1/2 szklanki mleka

Poncz:

  • 1 szklanka mocnej herbaty
  • 2 łyżki cukru
  • alkohol do smaku

Sposób przygotowania:

Tort " osiemnastka"

Biszkopt:

Białka ubijam na sztywną pianę, dodaje po trosze cukier i po jednym żółtku. Mąkę i kakao przesiewam i delikatnie łączę z masą jajeczną. Przekładam do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia i wstawiam do piekarnika nagrzanego do 170°C-180°C na 30-35 min. Upieczony wyjmuję, studzę, zdejmuję obręcz i kroję na trzy blaty.

Masa:

Na mleku gotuję budyń, studzę nakrywając folią spożywczą. Masło ucieram z cukrem dodając porcjami zimny budyń. Dodaję mleko w proszku oraz doprawiam do smaku sokiem z cytryny.

ETAP 3:

Truskawki myję, osuszam, kilka odkładam do dekoracji, resztę pozbawiam szypułek i kroję na połowy.

ETAP 4:

Składniki ponczu mieszam ze sobą.

ETAP 5:

Sód biszkoptowy nasączam, wykładam połowę masy na to układam połowę pokrojonych truskawek. Przykrywam drugim blatem, czynności powtarzam, przykrywam ostatnim blatem i jedynie nasączam.

Polewa:

Czekoladę gorzką rozpuszczam na parze i dolewam tyle mleka by była dość płynna - ok 3 -4 łyżki. Lekko studzę i smaruję wierzch tortu.

ETAP 7:

Czekoladę mleczną robię tak samo. Przestudzę, truskawki odłożone do dekoracji zanurzam do połowy wysokości w płynnej polewie i układam na wierzchu tortu. Pozostałą polewą smaruję brzeg tortu tworząc coś w rodzaju obręczy. Całość wstawiam do lodówki na całą noc

Tort " osiemnastka"
Przekrój tortu urodzinowego z truskawkami.