SUPERPRZEPIS

Tort owocowy

         
ocena: 5/5 głosów: 6
Tort owocowy Więcej zdjęć (5)

Pyszne połączenie świeżych owoców, bitej śmietany i galaretki.

Składniki:

Tort owocowy

 

  • mąka 300g,
  • proszek do pieczenia 1 łyżeczka,
  • cukier puder 110g,
  • 1 jajko,
  • masło 125g,
  • szczypta soli,
  • 1 kg owoców np. jabłek, brzoskwiń, winogron jasnych i ciemnych, granatu,
  • 3 opakowania jasnej galaretki do tortów,
  • cukier 300g,
  • sok jabłkowy 400ml,
  • śmietana 3% 400g,
  • serek mascarpone 125g,
  • śmietan-fix 1 opakowanie,
  • 1 łyżka Malibu,
  • płatki migdałowe 50g

Sposób przygotowania:

Tort owocowy
Mąkę, sól, proszek do pieczenia i 80 g cukru pudru wsypujemy do miski - wszystko mieszamy. Do miski wbijamy jajko i dodajemy pokrojone w kostkę miękkie masło. Energicznie mieszamy ciasto aż do uzyskania gładkiej masy. Odstawiamy je na pół godziny w chłodne miejsce. Po tym czasie dzielimy ciasto na dwie części. Każdą z części rozwałkować i wyłożyć nimi dno tortownicy wysmarowanej masłem. Pieczemy każde z ciast około 20 minut w temperaturze 180 stopni. Po upieczeniu ciasta studzimy.



Dowolne owoce kroimy w drobną kostkę. Cukier rozpuszczamy wraz z galaretkami gotując na wolnym ogniu. Stopniowo wlewamy sok jabłkowy i doprowadzamy do wrzenia. Wrzucamy owoce i krótko gotujemy. Owoce zdejmujemy z ognia i studzimy. Do tortownicy wkładamy jedno z ciast i zalewamy tężejącą galaretką z owocami, przykrywamy drugim ciastem, obciążamy np. deseczkę i wkładamy całość do lodówki na co najmniej 3 godziny, a najlepiej na całą noc. Gdy galaretka stężeje zdejmujemy obręcz tortownicy. Śmietanę kremówkę ubijamy na sztywną pianę z 30 g cukru pudru i 1 opakowaniem śmietan - fixu. Dodajemy mascarpone, łyżkę Malibu i dokładnie mieszamy. Tort smarujemy masą śmietanową, jego brzegi ozdabiamy płatkami migdałowymi, zaś wierzch dekorujemy dowolnie pozostałymi owocami. Smacznego ;)
Tort owocowy
Do miski wbijamy jajko i dodajemy pokrojone w kostkę miękkie masło.
Tort owocowy
Dowolne owoce kroimy w drobną kostkę, mieszamy z sokiem.
Tort owocowy
Gdy galaretka stężeje zdejmujemy obręcz tortownicy.
Tort owocowy
Tort smarujemy masą śmietanową, jego brzegi ozdabiamy płatkami migdałowymi.