mariel78

mariel78

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 293]

Tort owocowy dla teściowej

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Dekorację tortu ogranicza jedynie wasza wyobraźnia

Tort owocowy dla teściowej

Składniki:

Tort owocowy dla teściowej

 

  • 500 ml śmietana kremówka,
  • 3 łyżki żelatyna,
  • 1 szt. galaretka truskawkowa,
  • 1 szt. brzoskwinie w puszce,
  • 1 szt. budyń śmietankowy,
  • 1 szt. margaryna,
  • 1/2 szklanki kawa rozpuszczalna,
  • 50 ml amaretto,
  • 5 szt. jajka,
  • 250 gram mąka,
  • 250 gram cukier,
  • 2 łyżeczki proszek do pieczenia,
  • 3 łyżki kakao,
  • 3 łyżki woda,
  • 1 szt czekolada gorzka,
  • 125 gram cukier puder,
  • 100 gram orzechy włoskie,
  • barwnik zielony

 

Sposób przygotowania:

Tort owocowy dla teściowej
Białka oddzielić od żółtek ,białka ze szczyptą soli ubić na sztywno , dodać cukier , następnie żółtka ,mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia,wodę i kakao . Nasmarować tortownicę tłuszczem i posypać bułką tartą , wlać ciasto i niezwłocznie włożyć do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec jakieś 30 minut.śmietanę koniecznie schłodzoną ubić na sztywno dodać cukier puder , a następnie rozpuszczoną żelatynę .Wcześniej przygotować galaretkę rozpuszczoną 1/2szklani wody . Stężałą pokroić na kostkę dodać do bitej śmietany tak jak i orzechy pokrojone na drobno.budyń ugotować według przepisu na opakowaniu .Ostudzić.Margarynę zmiksować dodając po łyżce zimny budyń. Czekoladę zetrzeć na tarce. Ciasto na tort wystygłe kroimy na 3 płaty. Zaparzamy mocną kawę , dodajemy amaretto , w ten sposób powstały poncz będzie służył namaczania płat biszkoptu.Pierwszy płat biszkoptu nasączamy ponczem , masę śmietankową dzielimy na dwie części i jedną z nich smarujemy biszkopt , przekładamy drugim płatem znów nasączamy ponczem i nakładamy na biszkopt , przykrywamy trzecim płatem który również nasączamy ponczem.odkładamy dwie łyżki masy budyniowej i dajemy szczyptę barwnika zielonego .Pozostałą rozsmarowujemy grubo na torcie , boki tortu opsypujemy startą czekoladą.