Camilla0804

Camilla0804

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 301]

Tort z owocowym musem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 8
         
ocena: 4/5 głosów: 4

Torcik z musem melonowo arbuzowym pod powłoką galaretki, wykończony bitą śmietana i bezami oraz kulkami z melona i arbuza.

Tort z owocowym musem

Składniki:

Tort z owocowym musem

 

  • BISZKOPT:
  • jajka - 3 szt
  • cukier - 15 dag
  • mąka pszenna - 15 dag
  • MASA+DEKORACJA:
  • arbuz - 1/4 szt średniego
  • melon miodowy- 1/2 szt
  • melon cantalupe - 1szt
  • żelatyna- 24 łyżeczki płaskie
  • jogurt naturalny - 15 dag
  • cukier - 5 dag
  • galaretka truskawkowa - 1 op
  • śmietana kremówka - 200g
  • beza pokruszona - 5 dag

Sposób przygotowania:

Tort z owocowym musem
Piekarnik rozgrzać do 180stC.

Jajka cukier i 2 łyżki ciepłej wody utrzeć na puszysta masę. Powoli wsypywać przesianą mąkę stale mieszając. Tortownice wyłożyć pergaminem. Ciasto wylać do tortownicy, wyrównać, powierzchnie i piec ok 20 minut. Upieczony biszkopt ostrożnie wyjąć z formy i pozostawić do ostudzenia, następnie usunąć pergamin.

Żelatynę zalać zimna woda i namoczyć około minut. Melon i arbuz obrać, 40 dag miąższu pokroić w kostkę a następnie zmiksować. Zmiksowany melon i arbuz połączyć z jogurtem i cukrem i dokładnie wymieszać, żelatynę pogrzać, następnie dodać do masy jogurtowo - owocowej, wymieszać i wstawić do lodówki.

Z pergaminu odciąć pasek ok 10 cm i uformować z niego brzeg wokół biszkoptu. Następnie na biszkopt rozłożyć tężejącą masę owocową, wyrównać powierzchnie i ponownie ciasto wstawić do lodówki. Gdy się ściągnie wylać na wierzch tężejącą galaretkę przygotowaną w 400 ml wody, wstawić do lodówki do stężenia.

Gdy się zetnie, usunąć pergamin. Z pozostałych części arbuza i melona powycinać kuleczki i ułożyć je na środku tortu. Śmietanę ubić, przełożyć do szprycy i ozdobić brzeg i boki torta, boki obsypać pokruszoną bezą.