czekoladka_m

czekoladka_m

Złoty Ekspert
[Przepisów: 986]

SUPERPRZEPIS

Tort Pavlova 2

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 13

Tort powstał na cześć słynnej baletnicy Anny Pawłowej i przypomina jej suknię uszytą z białego tiulu przybranego jedwabnymi kwiatami...

Tort Pavlova 2 Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Tort Pavlova 2

 

 

  • Sos owocowy:
  • 200g świeżych malin,
  • 2 płaskie łyżki cukru,
  • 1/4 szkl. wody,
  • łyżka likieru z truskawek,
  • 1/2 szkl. dżemu truskawkowego.

 

  • Dodatkowo;
  • 1/2 kg truskawek,
  • 250g malin,
  • 250g jagód,
  • szkl. śmietanki 30%,
  • łyżka cukru pudru,
  • łyżeczka esencji waniliowej.

Sposób przygotowania:

Tort Pavlova 2
1. Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę. Stopniowo dosypywać cukier, ubijając aż piana będzie lśniąca i bardzo sztywna. Dodać przesianą mąkę ziemniaczaną oraz ocet jabłkowy. Na koniec dodać nasiona z laski wanilii, dokładnie wymieszać. Na papierze do pieczenia narysować dwa kółka o śr. 22cm. Kółka wypełnić ubitą masą. Piec ok. 50min w temp. 140st. Ostudzić. 2. Maliny rozgnieść widelcem, po czym zagotować wraz z cukrem i wodą. Gotować ok. 5 min na małym ogniu. Dodać likier oraz dżem z truskawek, dokładnie wymieszać. Schłodzić, by sos zgęstniał.3. Truskawki przepołowić. Śmietankę ubić na sztywno, pod koniec ubijania dodając cukier oraz esencję waniliową. Pierwszy blat bezowy ułożyć na paterze, posmarować połową ubitej śmietanki, wyłożyć połowę owoców i polać połową sosu. Przykryć drugim blatem bezowym, resztą śmietanki oraz owocami. Polać pozostałym sosem. Udekorować listkami mięty.
Tort Pavlova 2
na papierze do pieczenia rysujemy dwa kółka
Tort Pavlova 2
Do obu kółek nakładamy ubitą pianę i pieczemy
Tort Pavlova 2
kładziemy bezę, śmietankę, owoce i sos .