lalunia

lalunia

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1993]

Tort Pavlova z grejpfrutem

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Robiłam pierwszy raz wyszło smaczne :)

Tort Pavlova z grejpfrutem Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Tort Pavlova z grejpfrutem

 

  • Beza:
  • 4 białka,
  • 3/4 szklanki cukru pudru,
  • opakowanie cukru waniliowego,
  • łyżeczka octu winnego,
  • łyżeczka mąki kukurydzianej.

 

  • Nadzienie i dekoracja:
  • 400 gram śmietany kremówki,
  • 4 łyżki cukru pudru,
  • grejpfrut różowy,
  • kiwi,
  • łyżka konfitury żurawinowej .

Sposób przygotowania:

Tort Pavlova z grejpfrutem
Beza: – białka ubić na sztywno, stopniowo wsypywać cukier puder. Dodać cukier waniliowy, ocet i mąkę, wymieszać. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Na papierze uformować krążek o średnicy 20 cm. Rozsmarować pianę tak, by brzegi były nieco wyższe niż środek. Piec 1 godzinę w temperaturze 150 st.C. Jeśli w piekarniku gazowym temperatura przekroczy 150 stopni C, należy na chwilę otworzyć drzwiczki. Bezę pozostawić w piekarniku do wystygnięcia (ok. 1,5 godziny). Nadzienie: - schłodzoną śmietanę ubić na sztywno z cukrem pudrem . Owoce oczyścić, pokroić na kawałki. grejpfruty podzielić na cząstki. Na środek bezowej miseczki smarujemy konfiturą. Potem wkładamy na przemian warstwę owoców i bitej śmietany. Wierzch udekorować owocami.
Tort Pavlova z grejpfrutem
Zmiksowałam białka z cukrem pudrem wyszło sporo tego
Tort Pavlova z grejpfrutem
wyłozylam na blaszke wyłożona papierem do pieczenia
Tort Pavlova z grejpfrutem
po upieczeniu i ostudzeniu środek bezy pokruszyłam
Tort Pavlova z grejpfrutem
śmietane ubitą z cukrem pudrem nałozylam na beż na to owoce

Tagi:

beza bezy