czekoladka_m

czekoladka_m

Złoty Ekspert
[Przepisów: 986]

Tort piłka nożna

  • TRUDNOŚĆ: trudne
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 14

Taki tort przygotowałam dla starszego synka na jego urodziny. Bardzo mu się spodobał! Aż żal mu było go napocząć.

Tort piłka nożna

Składniki:

Tort piłka nożna

Biszkopt:

Krem:

  • 500ml śmietanki 30%,
  • 250g serka mascarpone,
  • 100g mlecznej czekolady,
  • 1/2 szklanki cukru pudru,
  • 100g posiekanych orzechów laskowych,
  • dżem z czarnej porzeczki.

Sposób przygotowania:

Tort piłka nożna
1. Białka ubić na sztywno z cukrem. Mąki przesiać wraz z proszkiem do pieczenia. Stale ubijając, do ubitej piany, dodawać na przemian żółtka i mąkę. Ciasto przelać do natłuszczonej i wysypanej bułką tartą tortownicy o śr. 24cm. Piec około 30 minut w temp. 170-180st. Ostudzić i wyciąć kształt piłki, po czym przekroić na 3 części. Nasączyć herbatą z cukrem.

2. Śmietankę ubić na sztywno wraz z cukrem pudrem. Dodać serek mascarpone i ubijać chwilę do połączenia się składników. Dodać posiekaną czekoalde oraz posiekane orzechy, wymieszać. Dżemem posmarować pierwszy blat ciasta, posmarować kremem i przykryć drugim blatem ciasta. Posmarować dżemem i resztą kremu, przykryć ostatnim blatem ciasta.

Ciasto posmarować odrobiną kremu maślanego i pokryć masą plastyczną.