VioletoweKucharzenie

VioletoweKucharzenie

Złoty Ekspert
[Przepisów: 789]

SUPERPRZEPIS

Tort pomarańczowo-kajmakowy

  • 3
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 11

Uwielbiam pomarańcze i kajmak. W tym wydaniu smaki idealnie się uzupełniały, soczyste pomarańcze w galaretce, puszysta i lekka jak piórko masa kajmakowa i bita śmietana. Torcik sprawdzi się na każdej domowej uroczystości.

Tort pomarańczowo-kajmakowy Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Tort pomarańczowo-kajmakowy

 

  • Tortownica 24 cm
  • Biszkopt:
  • 3/4 szklanki mąki pszennej
  • 3/4 szklanki mąki ziemniaczanej
  • 3/4 szklanki cukru
  • 5 jajek
  • Masa pomarańczowa:
  • 4 pomarańcze
  • 1 galaretka pomarańczowa
  • 1 galaretka cytrynowa
  • 2,5 szklanki gorącej wody
  • Masa kajmakowa:
  • 400 g kajmaku
  • 200 g margaryny
  • 1,5 szklanki mleka
  • 1 budyń czekoladowy z cukrem (64 g)
  • 2 łyżki kawy rozpuszczalnej + 1 łyżka wrzątku
  • 2 łyżki żelatyny + 5 łyżek wrzątku
  • Dodatkowo:
  • 400 g dżemu o smaku mango, ananasa i papaji
  • 500 ml śmietany 36%
  • 2 śmietan-fixy
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 50 g płatków migdałów
  • Pomarańcza do dekoracji
  • Róże z masy lukrowej:
  • 0,5 kostki margaryny PALMY
  • 0,5 szklanki wody
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 60 dag cukru pudru
  • Aromat pomarańczowy
  • Pomarańczowy barwnik

 

Sposób przygotowania:

Tort pomarańczowo-kajmakowy
Biszkopt: Białka oddzielamy od żółtek. Ubijamy na sztywną pianę, stopniowo dodajemy cukier oraz kolejno żółtka. Mąki przesiewamy i stopniowo dodajemy do masy. Mieszamy silikonową szpatułką lub drewniana łyżką. Masę przelewamy do wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy (same dno), delikatnie wygładzamy . Pieczemy w nagrzanym do 160*C przez 35-40 minut (do suchego patyczka). Gorące biszkopt wyjmujemy z piekarnika, rzucamy na podłogę z wysokości około 40 cm. Odstawiamy do wystudzenia. Po wystudzeniu kroimy na 2-3 blaty (wg potrzeb). Jeden układamy w tortownicy i smarujemy połową dżemu. Masa pomarańczowa: Pomarańcze obieramy i kroimy w kosteczkę. Galaretki rozpuszczamy we wrzątku. Łączymy z pomarańczami. Odstawiamy do delikatnego stężenia i następnie przelewamy na pierwszy blat biszkoptu. Odstawiamy do lodówki. Masa kajmakowa: W połowie mleka rozpuszczamy proszek budyniowy. Resztę gotujemy. Gdy mleko wrze mieszamy z proszkiem budyniowym. Energicznie mieszamy. Przykrywamy folią spożywczą i studzimy. Margarynę (w temperaturze pokojowej) ucieramy na puszystą masę. Stopniowo dodajemy po łyżce budyniu i masy kajmakowej, na końcu rozpuszczoną kawę. Gdy mamy dodane już wszystkie składniki miskę z masa stawiamy nad wrzącą wodą i ubijamy mikserem (powstaje nam bardziej puszysta masa). Żelatynę rozpuszczamy we wrzątku. Odstawiamy na kilka minut do napęcznienia, następnie ponownie podgrzewamy w ciepłej wodzie (wstawiałam szklankę do gorącej wody). Żelatynę dodajemy do masy, mieszamy i przelewamy na pomarańcze z galaretką. Wstawiamy do stężenia do lodówki. Po zastygnięciu przykrywamy drugim biszkoptem posmarowanym od wewnątrz resztą dżemu. Śmietanę ubijamy na sztywno z śmietan fixami i cukrem pudrem. Smarujemy wierzch i boki tortu. Dodatkowo ozdabiamy rant tortu. Boki ozdabiamy połówkami pomarańczy i płatkami migdałów. Wierzch dekorujemy cukrowymi różami. Przepis na masę cukrową: 0,5 kostki margaryny PALMY 0,5 szklanki wody 1 szklanka mąki pszennej 60 dag cukru pudru Aromat pomarańczowy Pomarańczowy barwnik W garnku rozpuszczamy margarynę z wodą. Następnie dodajemy mąkę i energicznie mieszamy. Musi powstać gładka masa. Studzimy, przekładamy na stolnicę i stopniowo dosypujemy cukier puder i kilka kropel aromatu. Zagniatamy do uzyskania gładkiej i elastycznej masy. Masę zabarwiłam zabarwiłam na pomarańczowy kolor. Aby wykonać różyczki z rozwałkowanej masy wycinamy kółka (szklanką lub kieliszkiem- w zależności jaki rozmiar chcemy uzyskać). Układamy kółka w taki sposób, aby jeden zachodził delikatnie na drugi. Rolujemy do środka, wałeczek kroimy na pół i delikatnie rozkładamy płatki. Masę, która nam zostanie spokojnie możemy zamrozić (koniecznie owiniętą folią spożywczą.
Tort pomarańczowo-kajmakowy
Wcześniej upieczone blaty biszkoptowe - do tortu
Tort pomarańczowo-kajmakowy
Pokrojone pomarańcze w kosteczkę łączymy z galaretką