paulisia_elk

paulisia_elk

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 167]

Tort porzeczkowy z pistacjami

  • 4
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Bardzo smaczne, ale niezbyt słodkie ciasto owocowe z czarnymi porzeczkami.

Tort porzeczkowy z pistacjami Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Tort porzeczkowy z pistacjami

 

  • Biszkopt pistacjowy:
  • 4 jaja
  • sól
  • 150 g cukru
  • laska wanilii
  • 125 g mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 60 g drobno posiekanych pistacji
  • Masa porzeczkowa;
  • 200 g czarnych porzeczek
  • 12 łyżeczek żelatyny
  • 200 ml syropy z czarnej porzeczki
  • 200 ml wina czerwonego
  • skórka i sok z 1 pomarańczy
  • 400 g śmietany kremówki 36%
  • Galaretka:
  • 100 g konfitur porzeczkowych
  • 4 łyżeczki żelatyny
  • 50 ml syropu z czarnej porzeczki

Sposób przygotowania:

Tort porzeczkowy z pistacjami
Białka oddzielamy do żółtek i ubijamy ze szczypta soli na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodajemy cukier. Następnie stopniowo po 1 żółtku, a także rdzeń z laski wanilii. Następnie delikatnie mieszamy z przesianą z proszkiem do pieczenia mąką. Połowę masy przelewamy do wyłożonej pergaminem tortownicy o średnicy 26 cm. Wierzch posypujemy posiekanymi drobno pistacjami. Pieczemy 15 minut. W ten sam sposób pieczemy drugi blat. Porzeczki zagotowujemy i przecieramy przez gęste sito. Dodajemy żelatynę rozpuszczoną w małej ilości wody, syrop porzeczkowy, a także wino, skórkę oraz sok z pomarańczy i cukier. Dokładnie mieszamy i gdy zacznie tężeć mieszamy z ubitą kremówka. W tortownicy układamy jeden blat na to połowę masy porzeczkowej, przykrywamy drugim blatem i dajemy druga część masy. Pozostawiamy na 3 ha w lodówce do zastygnięcia. Konfiturę porzeczkową mieszamy podgrzewając w rondlu z cukrem, żelatyną oraz syropem z porzeczek. Odstawiamy do lodówki i kiedy zacznie tężeć wylewamy galaretkę na torcie. Dekorujemy świeżymi owocami i orzechami.
Tort porzeczkowy z pistacjami
Biszkopt nie będzie mocno wyrośnięty
Tort porzeczkowy z pistacjami
Biszkopt nie będzie mocno wyrośnięty
Tort porzeczkowy z pistacjami
Pistacje można zastąpić innymi orzechami
Tort porzeczkowy z pistacjami
Pistacje można zastąpić innymi orzechami

Tagi:

biszkopt