SUPERPRZEPIS

Tort prezydent

  • 1
         
ocena: 4/5 głosów: 4
Tort prezydent Więcej zdjęć (5)

Tort nazywany równiez ambasadorem.

Składniki:

Tort prezydent

 

  • 1 grubszy biszkopt lub 2 cienkie
  • 6 żółtek
  • 30 dkg cukru -pudru
  • 3 szklanki mleka
  • 2 łyżki zwyklej mąki
  • 2 łyżki mąka ziemniaczanej
  • 2 kostki masła
  • 1/ 2 szklanki siekanych orzechów włoskich
  • 5 dkg czekolady
  • garść rodzynek
  • 2-3 łyżki kakao
  • 1 galaretka czerwona
  • 2- 3 galaretki (po ok. 1/2 z każdego koloru, jesli dajemy 3 kolory to po 1/3)
  • owoce na wierzch

 

Sposób przygotowania:

Tort prezydent
Galaretkę czerwona rozpuścić, ostudzić i odstawić, będzie potrzebna na wierzch tortu. Pozostałe kolory rozpuścić po 1/2 lub 1/3 z każdego koloru i także odstawić do zastygnięcia, gdy zastygnie pokroić je w kostkę. Żółtka utrzeć z cukrem pudrem do białości, następnie dodać 1/2 szklanki mleka, obie mąki i dokładnie wymieszać. Pozostałe 2,5 szklanki mleka zagotować i do gotującego się wlać rozrobioną masę, energicznie mieszając gotować ok. 1-2 minuty. Odstawić do ostudzenia. Masło utrzeć, a potem dodawać do niego po łyżce kremu nadal ucierając. Utartą masę podzielić na dwie części, do jednej dać rodzynki, pokrojone galaretki i orzechy, a do drugiej posiekaną czekoladę oraz kakao, dokąłdnie wymieszać. Na spód tortownicy dać 1 część biszkoptu, na nim rozsmarować masę ciemną, następnie dać drugą część biszkoptu i masę jasną. Na masę ułożyc owoce według upodobania i zalać czerwona galaretką. Dać do lodówki, aby wszystko stężało.
Tort prezydent
JAsna masa do torta z bakaliami oraz galaretkami.
Tort prezydent
Budyń potrzebny do masy jasnej oraz ciemnej.
Tort prezydent
czerwona galaretke rozpuścić cala a pozostale po 1/3.
Tort prezydent
Biszkopt- spod do torta przekrawamy na dwie czesci.