SUPERPRZEPIS

Tort prostokątny komunijny

  • anulkadh
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2
Tort prostokątny komunijny Więcej zdjęć (5)

Maj to sezon komunijny, torty można przygotowywać na wiele sposobów, ja ostatnio robiłam pyszny i wielki tort prostokątny.

Składniki:

Tort prostokątny komunijny

Biszkopt jasny razy 3

  • 4 jaja
  • 3/4 szkl cukru
  • 3/4 szkl mąki

biszkopt ciemny razy 2

  • 4 jaja
  • 3/4 szkl cukru
  • 3/4 szkl mąki
  • 2 łyżki kakao

Krem

  • 500 ml mleka
  • 1 budyń śmietankowy
  • 600 g margaryny
  • 200 g cukru pudru
  • 1 czekolada mleczna
  • 1 konfitura wiśniowa

Sposób przygotowania:

Tort prostokątny komunijny
Z podanych składników upiec 3 jasne i 2 ciemne biszkopty . Białka ubić zasypując cukrem i ubijać aż piana będzie lśniąca, dodać żółtka i przesianą mąkę do ciemnych kakao przesiać razem z mąką. Upiec biszkopty na blaszce z papierem około 20 minut każdy w temperaturze 180 stopni i wystudzić.

Na mleku ugotować budyń, wystudzić. Margarynę utrzeć na puch z cukrem pudrem, odłożyć trochę do dekoracji, do reszty dodać roztopioną w kąpieli wodnej czekoladę i budyń i dokładnie wymieszać dodając konfiturę.

Kremem przekładać biszkopty i całość udekorować.
Tort prostokątny komunijny
biszkopty najlepiej upiec dzień wcześniej
Tort prostokątny komunijny
krem bardzo dokładnie i intensywnie wymieszać
Tort prostokątny komunijny
biszkopty smarować równo kremem czekoladowym
Tort prostokątny komunijny
Całość powinna być idealnie prosta i nie rozpływająca się

Tagi:

czekolada