A.B.

A.B.

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 259]

Tort ptysiowy

  • 13
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 14

To cudo znalazłam bardzo dawno temu w gazecie(jego autorem jest St.Honare),ja lekko zmieniłam na potrzeby własnej kuchni

Tort ptysiowy

Składniki:

Tort ptysiowy

 

  • Ciasto kruche:
  • 8 łyżek mąki
  • 2 łyżki cukru
  • 4 łyżki masła
  • 1 żółtko
  • sól
  • Ciasto ptysiowe:
  • 0,5 szkl.wody
  • 3 jaja
  • 3 łyżki masła
  • 6 łyżek mąki
  • sól
  • Krem:
  • 2 szklanki mleka
  • 1 łyżka masła
  • 2 żółtka
  • 2 budynie śmietankowe
  • 4 łyżki cukru
  • Dekoracja:
  • cukier puder
  • kiwi

Sposób przygotowania:

Tort ptysiowy
Z podanych składników zagnieść ciasto kruche,schłodzić przez 30 minut,następnie wylepić dno tortownicy.Piec około 20 minut w 200*.Przygotować ciasto ptysiowe;wodę,masło i szczyptę soli zagotowujemy,w kubku powinniśmy mieć już przygotowaną mąkę,wsypujemy ją jednym ruchem do garnka i energicznie mieszamy.W powstałe ciasto,gdy już odstanie od ścianek dodajemy jajka cały czas mieszając.Ciepłą masę nakładamy do szprycy i robimy nią koło o średnicy tortownicy,oraz kilka małych ptysi do dekoracji.Pieczemy w temp.200* przez 20 minut,w czasie pieczenia nie otwieramy piekarnika,inaczej ptysie opadną.Małe,natychmiast po upieczeniu kroimy na pół.Gotujemy budyń z cukrem,do gorącego budyniu za pomocą mieszadełka energicznie wprowadzamy żółtka.Kruchy spód smarujemy gorącą masą budyniową i przyklejamy koło ptysiowe tworząc boki naszego tortu,nadziewamy małe ptysie kremem,resztą masy wypełniamy środek ciasta.Całość dekorujemy owocem kiwi i ptysiami,obficie pudrujemy.Wstawiamy do lodówki do całkowitego zastygnięcia.Smacznego.