fabkajafab

fabkajafab

Starszy Kucharz
[Przepisów: 27]

Tort Pychotka

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

Smaczny, latwy i bardzo czekoladowy tort.

Tort Pychotka

Składniki:

Tort Pychotka

 

  • 1 szklanka maki tortowej
  • 1 szklanka cukru
  • 1/4 szklanki maki ziemniaczanej
  • 220 g gorzkiej czekolady
  • 8 jaj
  • 1/2 kostki masla
  • 2 lyzki proszku do pieczenia

 

  • Krem
  • 1 litr smietanki 36%
  • 1/2 szklanki cukru pudru

 

  • Dekoracja
  • owoce (maliny, jagody, czeresnie, wisnie, truskawki -jakie lubisz)
  • 3 kostki gorzkiej czekolady

Sposób przygotowania:

Tort Pychotka
maslo i cukier mixowac na wysokich obrotach az powstanie 'biala' masa dodac zoltka mixowac, w rondelku rozpuscic czekolade i schlodzic wlac do masy mixowac, dodac make i proszek do pieczenia wolno mixowac. Wylac na forme wysmarowana tluszczem i posypana maka. Piec w `180st 50min.

Gdy ciasto jest w piekarniku zacznijmy ubijac smietanke z cukrem na sztywno i wsadzic do lodowki.

Ciasto wyjac z piekarnika i czekac az ostygnie, przekroic na 3 czesci nasaczyc herbata lub sokiem z owocow ktore wybralysmy (jesli z kompotu!). Smarowac kremem i ukladac kilka kawalkow owocow az do konca warstw. Gore ladnie pokrywamy masa i dekorujemy wedlug uznania.

Odstawiamy do lodowki na ok 1 godzine.

SMACZNEGO

Tagi:

czekolada mak