mini

mini

Kucharz
[Przepisów: 15]

tort rumowo-czekoladowy

  • 4
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 6

Ten tort upieklam na urodziny mojej corki....bardzo wszystkim smakowal

tort rumowo-czekoladowy

Składniki:

tort rumowo-czekoladowy

 

  • Biszkopt: pieczemy 2 biszkopty

 

  • 5 jaj
  • 1 szkl.cukru
  • 1 szkl.maki
  • 2 lyz.maki ziemniaczanej
  • 2 plaskie lyzeczki proszku do pieczenia

 

 

  • Krem podstawowy
  • 3 kostki masla
  • 350 g cukru pudru
  • 8 zoltek
  • zapach rumowy
  • 25 ml rumu
  • odlozyc czesc kremu do posmarowania gory i bokow tortu
  • :
  • do reszty kremu dodac kakao
  • 5 lyzek rozpuszczonych w odrobinie wody

 

  • Poncz:
  • 350 ml wody zagotowac z 2 lyzkami cukru
  • dodac pare kropli zapachu rumowego i 100 ml rumu

 

  • 200 g marmolady owocowej do posmarowania srodkowego krazka tortu

 

 

 

 

Sposób przygotowania:

tort rumowo-czekoladowy
 


Upiec 2 biszkopty

jajka
miksujemy z cukrem do bialosci,dodajemy make i make ziemniaczana i proszek do pieczenia
,delikatnie mieszamy wszystko.Piec w 180 stop.35-40 min
Po upieczeniu i calkowitym wystudzeniu przekrajamy kazdy biszkopt na dwie czesci.

Przygotowanie kremu

Zoltka ucieramy z cukrem na gesta mase,maslo ucieramy bardzo dokladnie,nastepnie mase jejeczna dodajemy do masla nadal ucierajac ,pare kropli zapachu rumowego i powoli dodajemy rum nie przerywajac miksowania.krem ucierac az bedzie gladki.
Odlozyc czesc kremu na posmarowanie tortu,do reszty kremu dodac kakao,rozpuszczone w malej ilosci wody
(zrobic taka papke),i dalej miksowac do uzyskania czekoladowego koloru kremu.

Przygotowanie tortu
krazek tortu obficie nasaczamy i smarujemy kremem czekoladowym ,kladziemy nastepny krazek ,nasaczamy,smarujemy kremem,ponownie krazek ,nasaczamy,smarujemy marmolada,krem czekoladowy,ostatni krazek ,nasaczamy ...calosc dociskamy dlonia aby wszystkie krazki dobrze do siebieprzylegly.
Gore i boki tortu dokladnie pokrywamy kremem rumowym....dekorujemy wedlog wlasnego uznania