Malgosia

Malgosia

Szef Kuchni
[Przepisów: 95]

Tort serowy z nadzieniem pomidorowym

  • TRUDNOŚĆ: trudne
  • CZAS:
         
ocena: 3/5 głosów: 1

Forma do ciasta powinna być okrągła o średnicy 30 cm i wysokości co najmniej 3 cm. Można jeść na zimno lub ciepło z dodatkiem sałaty.

Tort serowy z nadzieniem pomidorowym

Składniki:

Tort serowy z nadzieniem pomidorowym

 

Sposób przygotowania:

Tort serowy z nadzieniem pomidorowym
Mąkę zmieszać z tartym serem, margarynę pokroić na małe kawałki i położyć na mąkę. Wodę zmieszać z solą i octem, wlać do mąki, zagnieść ciasto i odstawić na 1 godzinę. Ciasto rozwałkować na grubość 3mm i wyłożyć nim formę do pieczenia. Zmieszać składniki przeznaczone na wierzchnią warstwę, doprawić solą, pieprzem i papryką w proszku, wylać masę na ciasto i piec 15 minut na dużym ogniu w rozgrzanym piekarniku. Ważne, aby upiekła się spodnia warstwa. W międzyczasie przygotowujemy nadzienie. Pomidory pokroić w plastry, położyć na cieście i posypać lebiodką i tymiankiem. Wstawić ciasto do piekarnika na kolejne 15 minut.