Konczi

Konczi

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1780]

Tort śmietankowo czekoladowy ala lion

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 12
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Tort śmietankowo czekoladowy al'a lion to kolejny z pysznych deserów na urodziny i nie tylko. Jednak nasz solenizant był zachwycony efektem końcowym.

Tort śmietankowo czekoladowy ala lion Więcej zdjęć (6)

Składniki:

Tort śmietankowo czekoladowy ala lion

 

  • biszkopt:
  • 7 jajek (miałam średnie ale prawdziwe ze wsi)
  • 3/4 szkl 250ml drobnego cukru
  • 1 niepełna szkl 250 ml mąki poznańskiej
  • 2 łyżki duże skrobi ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 szczypta soli

 

  • masa śmietankowa lion:
  • 4 batoniki lion
  • 300 ml śmietany 30 % (lejącej)
  • 1 łyżka cukru pudru
  • 1 1/2 opakowania fix do śmietany
  • masa śmietankowa
  • 500 ml śmietany 30% (lejącej)
  • 2 łyżki cukru pudru

 

 

 

  • dodatkowo:
  • 1 mały słoiczek konfitury z czarnej porzeczki
  • 1 1/2 - 2 łyżki cappuccino orzechowego
  • 1/2 cytryny
  • 3/4 tabliczki startej gorzkiej czekolady
  • elementy do dekoracji: batonik lion, pałeczki czekoladowe, kulki czekoladowe

Sposób przygotowania:

Tort śmietankowo czekoladowy ala lion
Biszkopt (tortownica 26cm):

Jajka w temp. pokojowej. Białka oddzielamy od żółtek, dodajemy szczyptę soli i ubijamy na sztywną pianę. Następnie porcjami dodajemy drobny cukier stale miksując. Ubijamy az piana będzie lśniąca a cukier rozpuszczony. Stale miksując dodajemy po jednym żółtka. Następnie przesiewamy mąkę z proszkiem do pieczenia. Dodajemy do masy i delikatnie niedługo miksujemy by nie było grudek.

Tortownice wykładam papierem samo dno, zamykam obręcz, wylewam ciasto.

Wkładamy do zimnego piekarnika. Włączamy grzanie gorą dół na 180 stopni. Pieczemy około 30-40 min do suchego patyczka. Ja po 35 min przykryłam wierzch papierem by się zbytnio nie zbrązowiał.

Wyciągam z piekarnia. Rzucam 2 razy z wysokości 30 cm. Otwieram obręcz. Po chwili obracam do góry nogami i zostawiam do ostygnięcia. przekrawamy na 3 części.

Masa lion:

Śmietanę ubijamy na sztywno, dodajemy fix z cukrem - mieszamy. Na koniec dodajemy pokrojone batoniki lion - mieszamy.

Masa śmietankowa:

Zimną śmietanę ubijamy, dodajemy fix z cukrem pudrem.

Składamy tort:

1 blat smarujemy konfiturą - wykładamy masę lion - przykrywamy drugim blatem, skrapiamy sokiem z cytryny, oprószamy cappuccino, wykładamy masę śmietankową (część odkładamy do dekoracji i obłożenia tortu!) - przykrywamy trzecim blatem biszkoptowym.
Tort śmietankowo czekoladowy ala lion
biszkopt dzielimyna 3 czesci pierwsza smakrujemy konfiturą
Tort śmietankowo czekoladowy ala lion
z podanych składników przygotowujemy krem
Tort śmietankowo czekoladowy ala lion
krem nakłądamy na pierwszy posmarowany biszkopt
Tort śmietankowo czekoladowy ala lion
przygotowujemy masę śmietankową i nią przekłądamy tort, przykrywamy trzecim biszkoptowym blatem
Tort śmietankowo czekoladowy ala lion
cały tort smarujemy śmietaną i dekorujemy