agnieszkalider

agnieszkalider

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 786]

Tort śmietankowy z czekoladą

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: trudne
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Torcik komunijny o smaku śmietankowo- kokosowym

Tort śmietankowy z czekoladą Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Tort śmietankowy z czekoladą

 

  • jajka 10 szt
  • sól 1 szczypta
  • cukier 1 szklanka
  • cukier waniliowy 1 opak
  • mąka tortowa 3,5 szklanki
  • mąka ziemniaczana 1,5 szklanki
  • proszek do pieczenia 2 łyżeczki
  • dżem z malin 1 opak
  • śmietanka 30% kremowa 5 opak
  • cukier puder 1/4 szklanki
  • śmietanfix 2 opakowania
  • krem kokosowy 1 opak
  • dekoracja z masy cukrowej 1 szt
  • róże dekoracyjne z masy cukrowej 1 opak
  • koraliki z masy cukrowej 1 opak
  • mazaki dekoracyjne 1 szt

Sposób przygotowania:

Tort śmietankowy z czekoladą
Przygotować niezbędne składniki na tort. Jajka sparzyć wrzącą wodą, mąkę przesiać na sicie, następnie białka oddzielić od żółtek, ubić białka ze szczyptą soli na sztywną pianę , dodać cukier i cukier waniliowy, żółtka, ubijać na jednolitą i gładką masę, dodać mąki (tortową i ziemniaczaną) oraz proszek do pieczenia całość zamieszać drewnianą łyżką. Blaszkę prostokątną na dnie wyłożyć papierem do pieczenia, następnie wyłożyć ciasto do blaszki. Piec w piekarniku w temperaturze około 200-220 stopni C przez około 50-60 minut. Gorące ciasto wyjąć z piekarnika, ostudzić. Następnie przekroić biszkopt na dwie równe części. Spód biszkopta posmarować dżemem malinowym lub dżemem z innych owoców. Schłodzoną w lodówce śmietankę ubić z dodatkiem cukru pudru, dodać do niej śmietanfix, miksować do uzyskania jednolitej i sztywnej masy. Według przepisu podanego na opakowaniu przygotować masę kokosową i wyłożyć ją na posmarowany dżemem biszkopt, przykryć drugim biszkoptem. Śmietankę wyłożyć na wierzch i na boki, rozsmarować równomiernie po całym torcie, następnie porcjować do szprycy śmietankę i dekorować według uznania. Wyłożyć dekoracje z masy cukrowej lub z masy marcepanowej. Udekorować koralikami ozdobnymi. Wykonać napis pisakiem spożywczym. Tort schłodzić w lodówce, porcjować po upływie kilku godzin.
Tort śmietankowy z czekoladą
etapy powstawania mojego tortu pysznego i deliktnego w smaku
Tort śmietankowy z czekoladą
tak powstawał mój pyszny torcik na wyjątkową okazję

Tagi:

jajko jajka