anulkadh

anulkadh

Złoty Ekspert
[Przepisów: 679]

Tort śmietankowy z czekoladą

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Bardzo delikatny i lekki tort, od niedawna do biszkoptów nie dodaje proszku do pieczenia i uważam że wypieki są o niebo lepsze.

Tort śmietankowy z czekoladą Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Tort śmietankowy z czekoladą

 

  • Biszkopt
  • 8 jaj
  • 1 1/2 szkl cukru
  • 1 1/2 szkl mąki
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1 kieliszek wody
  • Masą
  • 1 l. Śmietanki 36%
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 3 śmietan fixy
  • 1 czekolada mleczna

 

Sposób przygotowania:

Tort śmietankowy z czekoladą
Biszkopt. Białka ubić na sztywno dodać cukier i ubić na lśniąca pianę. Dodać żółtka oraz wodę i obie mąki przesiane przez sitko. Wymieszać wyłożyć do tortownicy o średnicy 24 cm i piec w temperaturze 180 stopni około 40 minut. Wystudzić i przekroić na 4 części. Śmietankę ubić na sztywno z cukrem pudrem i śmietan fixami. Kremem przekładać biszkopty na każdy posmarowany blat zetrzeć czekoladę, Tort udekorować śmietanką.
Tort śmietankowy z czekoladą
pianę zawsze ubijam moim robotem bez którego nie mogę się obejść
Tort śmietankowy z czekoladą
ciasto wykładam do wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy
Tort śmietankowy z czekoladą
biszkopt musi całkowicie wystygnać i odpocząć
Tort śmietankowy z czekoladą
na każdy posmarowany kremem blat ciasta ścieram czekoladę