edytaha

edytaha

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 992]

Tort śmietanowo bananowy

  • 22
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 11

Tort przygotowałam na urodziny męża :)

Tort śmietanowo bananowy Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Tort śmietanowo bananowy

 

  • CIASTO:
  • 3 jajka
  • 1/2 szklanki cukru
  • opakowanie 16 g cukru wanilinowego
  • 1 szklanka mąki pszennej tortowej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżka ciemnego kakao
  • 2 łyżki oleju
  • KREM:
  • 1,5 czubatej łyżeczki żelatyny
  • 200 g śmietany kremówki 30%
  • 1,5 łyżki cukru pudru
  • 250 g serka mascarpone
  • DODATKOWO:
  • 4 nieduże dojrzałe banany
  • 1 galaretka o smaku mojito
  • 1 galaretka o smaku pinacolada
  • czekoladowe kropelki
  • masło i bułka tarta do formy

Sposób przygotowania:

Tort śmietanowo bananowy
Tortownicę o średnicy 24 cm wysmarowałam masłem i wysypałam tartą bułką. Piekarnik rozgrzałam do 160*C z termo obiegiem. Do miski wybiłam całe jajka, dodałam do nich cukier i cukier wanilinowy i ubiłam na pienistą jasną masę. Następnie dodałam proszek do pieczenia, kakao i przesianą mąkę, zmiksowałam. Na koniec dolałam olej i krótko wymieszałam. Masę przelałam do tortownicy i wstawiłam ją do nagrzanego piekarnika. Piekłam 15 minut do suchego patyczka. Odstawiłam do wystudzenia. Żelatynę namoczyłam w 3-4 łyżkach zimnej przegotowanej wody, a kiedy spęczniała, podgrzałam ją lekko, żeby się rozpuściła (nie gotowałam!). Dobrze schłodzoną kremówkę ubiłam na sztywno, pod koniec dodałam cukier puder. Nie przerywając miksowania wlałam strużką (bezpośrednio na łopatki miksera) przestudzoną żelatynę. Ubitą śmietanę wymieszałam z serkiem mascarpone. Banany umyłam. 3 z nich obrałam i pokroiłam w niezbyt grube ukośne plasterki. Wystudzone ciasto przekroiłam na dwa blaty. Dolny blat ułożyłam na paterze, rozsmarowałam na nim około 1/3 masy śmietanowej. Na niej rozłożyłam plasterki banana i przykryłam je koleją 1/3 masy. Na wierzchu ułożyłam drugi blat i lekko docisnęłam. Wierzch i boki torcika posmarowałam resztą masy śmietanowej. Wstawiłam go do lodówki. Galaretki wsypałam do dwóch miseczek i każdą z nich rozpuściłam w 3/4 szklanki wrzącej wody. Przelałam do płaskich naczyń i przestudziłam. Ostatniego banana obrałam i pokroiłam w ukośne plasterki. Każdy plasterek maczałam w żółtej galaretce i układałam na wierzchu tortu. Naczynia z galaretką wstawiłam do lodówki. Kiedy stężała, podarłam ją na kawałki i ułożyłam na wierzchu tortu. Na plasterkach banana ułożyłam czekoladowe kropelki. Tort odstawiłam jeszcze do lodówki, żeby masa serowo-śmietanowa całkowicie stężała.
Tort śmietanowo bananowy
Kolejne etapy przygotowania masy na ciasto.
Tort śmietanowo bananowy
Plasterki bananów ułożyłam pomiędzy warstwami masy śmietanowej.
Tort śmietanowo bananowy
Galaretki rozpuściłam w połowie wody podanej na opakowaniu.
Tort śmietanowo bananowy
Tort śmietanowo bananowy przygotowałam na urodziny męża.