Danusia19671

Danusia19671

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1432]

Tort śmietanowo czekoladowy

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Pyszny torcik czekoladowy do kawy

Tort śmietanowo czekoladowy Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Tort śmietanowo czekoladowy

 

  • Biszkopt:
  • 6 - jajek
  • 1 - szkl cukru
  • 1 - szkl mąki
  • 1 - łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1,5 - łyżki kakao
  • tłuszcz do formy

 

  • KREM
  • 750 ml - śmietany czekoladowej 30%
  • 1 - słoik dżemu wiśniowego

 

  • PONCZ
  • 1/2 szkl przegotowanej wody
  • 2 - łyżki soku z cytryny
  • 1 - łyżeczka cukru
  • 2 - łyżki spirytusu

 

Sposób przygotowania:

Tort śmietanowo czekoladowy
BISZKOPT Białka ubić na sztywno z cukrem. Do ubitej piany, dodawać po jednym żółtku, cały czas ubijając. Na samym końcu przesiać do piany mąkę wymieszaną z kakao i proszkiem do pieczenia.. Wylać ciasto do wysmarowanej tłuszczem tortownicy, włożyć do piekarnika, piec ok.30 minut w 180 stop. Biszkopt ostudzić, przkroić na 3 krążki. PONCZ Do wody dodać sok z cytryny, spirytus i łyżeczkę cukru, wymieszać. KREM: Przed ubiciem śmietanki, musimy ją mocno schłodzić. Następnie za pomocą miksera, ubić ją na sztywno. PRZEŁOŻENIE TORTU: Każdy krążek biszkoptu nasączyć ponczem. Na spód biszkopta nałożyć dżem, przykryć kremem czekoladowym, drugi nałożyć krążek ciasta, i znów wyłożyć dżem i krem czekoladowy. Nałożyć ostatni krążek biszkoptu. Boki i wierzch, posmarować kremem śmietanowo czekoladowym. Orzechami laskowymi obsypać boki tortu. Na torcie z kremu za pomocą szprycy do tortu, wyciskać różyczki, udekorować wiśniami kandyzowanymi
Tort śmietanowo czekoladowy
Białka zostały oddzielone od żółtek przygotowane do zrobienia ciasta
Tort śmietanowo czekoladowy
Z podanych składników przygotowano ciasto na biszkopt
Tort śmietanowo czekoladowy
Ciasto biszkoptowe zostało przelane do tortownicy i upieczone
Tort śmietanowo czekoladowy
Torcik został przełożony śmietanką czekoladową