zuzi

zuzi

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 174]

Tort staw-bardzo łatwy

  • 15
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 17

Taki tort upiekłam mojej córce na urodzinki i zrobił ogromne wrażenie na gościach, choć poszłam na łatwiznę z masami.....

Tort staw-bardzo łatwy Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Tort staw-bardzo łatwy

 

  • 6 jaj
  • 6 łyżek cukru
  • 6 łyżek mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 gotowe masy śmietankowe (np.GELLWE)
  • 1 gotowa masa czekoladowa (np.GELLWE)
  • 1 galaretka niebieska (np.szafiroaw)
  • 1 galaretka zielona (np.agrestowa)
  • 1 i 1/2 paczki usztywniacza do śmietany
  • OZDOBY:
  • lilie z opłatka,żabki,listki i żółwiki z cukru

 

Sposób przygotowania:

Tort staw-bardzo łatwy
BISZKOPT: Białka oddzielić od żółtek i ubić na sztywno.Nie wyłanczając miksera dodać cukier,potem żółtka.Dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia-delikatnie wymieszać.Wylać na formę do pieczenia wyłożoną pergaminem i piec w temp. 160-180*C około 30-40 min.Po wystudzeniu przekroić na 3 placki.(można też upiec 3 cienkie biszkopty-każdy osobno). MASY: Każdą mase przygotować osobno według opisu na opakowaniu-ja dodatkowo do każdej dodałam po pół opakowania usztywniacza do śmietany. Na pierwszy placek dajemy całą masę białą i równo rozsmarowujemy,przykrywamy drugim plackiem i wykładamy na niego całą masę ciemną-równo rozsmarowujemy. Przykrywamy trzecim plackiem i smarujemy wierzch i boki totru białą masą. Rozpuszczamy galaretki (osobno) w 300ml gorącej wody i studzimy. Gdy już zaczną tężeć to mieszamy i wykładamy na tort tak aby uzyskać efekt wody-najpierw niebieską a gdzie niegdzie zieloną. Totr wkładamy na pół godzinki do lodówki. Po całkowitym zastygnięciu dekorujemy ozdobami. (radzę ozdoby z cukru układać tuż przed podaniem tortu)
Tort staw-bardzo łatwy
Etap 1
Tort staw-bardzo łatwy
Etap 2
Tort staw-bardzo łatwy
Etap 3