2milutka

2milutka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1493]

Tort straciatella z wiśniami

  • 6
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 10
         
ocena: 5/5 głosów: 17

Tort straciatella z wiśniami przygotowany własnoręcznie jest wyjątkowy i naprawdę od serca. Słodkie małe co nie co a pysznie smakuje. Idealny na wszelkie rodzinne uroczystości.

Tort straciatella z wiśniami Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Tort straciatella z wiśniami

 

  • Na tortownicę o wym 24 cm

 

  • Biszkopt:
  • 5 dużych jaj
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1/2 szklanki mąki tortowej
  • 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • 16 g cukru waniliowego
  • 50 g kropelek czekoladowych lub posypki do ciast

 

  • Masa :
  • 1/2 litra śmietany kremówki
  • 2 śmietan fiksy
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 50 g tartej gorzkiej czekolady
  • 1 słoik wiśni drylowanych w syropie -900 ml

 

  • Galaretka wiśniowa:
  • syrop z wiśni
  • 1 żelfiks 2:1 lub 2 czubate łyżeczki żelatyny
  • 2 łyżki cukru
  • 1 łyżka soku z cytryny

 

  • Poncz:
  • 1 szklanka przegotowanej wody
  • 1 łyżka cukru
  • sok z 1/2 cytryny
  • 1 łyżka rumu

 

  • Dekoracja:
  • polewa czekoladowa
  • wisienki kandyzowane
  • bita śmietana
  • czekoladowe serduszka

Sposób przygotowania:

Tort straciatella z wiśniami
Biszkopt: Białka oddzielić od żółtek ubić na sztywną pianę wsypując w trakcie miksowania cukry, ubijać do uzyskania białej lśniącej masy.Dodać żółtka i delikatnie zmiksować.Mąkę pszenną wymieszać dokładnie z mąką ziemniaczaną tak aby nie było grudek połączyć z proszkiem do pieczenia, dodawać po łyżce do masy delikatnie aby nie naruszyć struktury piany mieszając na najniższych obrotach miksera.Wsypać kropelki czekoladowe wymieszać łyżką, ciasto wylać do wyłożonej pergaminem-samo dno tortownicy.Piec około 30 minut w temp 170*c. Po całkowitym wystudzeniu przekroić wzdłuż tak aby otrzymać 3 krążki. Galaretka wiśniowa: Wiśnie osączyć dokładnie na durszlaku, sok zagotować z cukrem i żelfiksem około 3 minut dodać sok z cytryny, wymieszać, odstawić do lekkiego stężenia. Masa: Dobrze schłodzoną kremówkę ubić na sztywno z cukrem pudrem oraz śmietan fiks podzielić na dwie części do jednej dodać startą czekoladę, wymieszać. Poncz: Składniki ponczu wymieszać ze sobą. Przełożenie: Jeden blat biszkoptu nasączyć dobrze ponczem wylać tężejącą galaretkę wiśniową, powciskać połowę osączonych wiśni wyłożyć połowę masy śmietanowej białej, przykryć drugim krążkiem nasączyć ponczem rozsmarować masą z czekoladą przykryć ostatnim krążkiem biszkopta który również nasączamy, wierzch dekorujemy polewą czekoladową robimy rozetki z bitej śmietany i wciskamy wiśnie kandyzowane i serduszka z gorzkiej czekolady.Chłodzimy w lodówce najlepiej całą noc. Smacznego!
Tort straciatella z wiśniami
miksujemy ciasto na biszkopt z czekoladowymi kropelkami
Tort straciatella z wiśniami
sok z wiśni gotujemy z żelfiksem i sokiem z cytryny
Tort straciatella z wiśniami
robimy krem do przełożenia tortu z masy śmietanowej
Tort straciatella z wiśniami
przekałdamy tort warstwami dekorujemy chłodzimy w lodówce