misia14

misia14

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 290]

Książka Kucharska: Ciasta i torty Michaeli

Tort szampański

  • 5
  • TRUDNOŚĆ: trudne
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 10

Wykwintny tort szampański z migdałami

Tort szampański

Składniki:

Tort szampański

 

  • BISZKOPT
  • 8 jajek
  • 8 łyżek cukru
  • 8 kopiastych łyżek mąki
  • ½ łyżeczki proszku do pieczenia

 

  • KREM
  • 2 budynie śmietankowe
  • 600 ml mleka
  • 100g cukru
  • Z powyższych składników ugotować budyń, wystudzić
  • 250g masła
  • 200g mielonych migdałów
  • Amaretto do smaku

 

  • Ponadto potrzebne będzie
  • ok.400ml wytrawnego szampana(wina musującego)
  • 1 słoik dobrego dżemu jasnego np. brzoskwiniowy
  • 1 porcja kremu jak wyżej ale bez migdałów do dekoracji tortu
  • płatki migdałowe do obsypania tortu

 

Sposób przygotowania:

Tort szampański
Rozdzielamy białka od żółtek. Białka (schłodzone) ubijamy na sztywno, porcjami wsypujemy cukier i dalej ubijamy na gładką masę(cukier musi być rozpuszczony), dodajemy żółtka po jednym ciągle ubijając. Do masy jajecznej przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia i delikatnie wymieszać łyżką. Wylać do tortownicy wyłożoną papierem(tylko dno). Piekąc w tortownicy nie smarujemy boków tłuszczem a ciasto odgarniamy bardziej do brzegów (w środku zostawiamy niewielkie wgłębienie). Piec na złoty kolor w temperaturze 180-200 stopni ok. 1 godziny(próba patyczkiem). Z mleka,cukru i proszku budyniowego ugotować budyń; wystudzić.Masło utrzeć na puch stopniowo dodawać zimny budyń ciągle ucierając, dodać do smaku amaretto. Wsypać migdały i delikatnie wymieszać. Biszkopt przecinamy na 5 placków. Tortownicę wykładamy folią do żywności, wkładamy biszkopt który będzie górą tortu(ja daję dolny wypieczoną skórką do dołu) i mocno skrapiamy szampanem, wykładamy 1/3 kremu przykrywamy kolejnym krążkiem i znowu skrapiamy. Czwarty krążek biszkoptu skrapiamy szampanem i smarujemy dżemem, przykrywamy ostatnim krążkiem i też go skrapiamy (ten krążek może być najgrubszy bo on stanowić będzie podstawę tortu). Całość szczelnie okrywamy folią do żywności i odstawiamy do lodówki na kilka godzin. Po tym czasie przygotowujemy drugą porcję kremu. Tort wykładamy na paterę (góra tortownicy staje się dolną warstwą). Boki i górę tortu smarujemy kremem i dowolnie ozdabiamy. Bok tortu obsypać płatkami migdałowymi. SMACZNEGO!