Natala1210

Natala1210

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 770]

Tort szampański bez pieczenia

  • 3
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 5

Spotkanie w gronie dorosłych? Ten tort na pewno się nada.

Tort szampański bez pieczenia

Składniki:

Tort szampański bez pieczenia

 

  • Spód;
  • 15dag.pokruszonych herbatników,
  • 2 łyżki masła,
  • 3 łyżki posiekanych orzeszków pistacjowych,
  • Krem;
  • 4 żółtka,
  • 1szkl.cukru pudru,
  • 1szkl.szampana,
  • 2 czubate łyżki żelatyny,
  • 2 limonki,
  • 2szkl.jogurtu naturalnego,
  • 1szkl..śmietanki,
  • Do dekoracji;
  • 4plastry ananasa z puszki,
  • 3 brzoskwinie z puszki,
  • 1 op.galaretki ananasowej

 

Sposób przygotowania:

Tort szampański bez pieczenia
Herbatniki połączyć ze stopionym masłem i orzeszkami pistacjowymi.Masą wyłożyć dno i boki tortownicy i włożyć do lodówki.Żółtka zmiksować z cukrem,stawiając miseczkę na parze,wlewać szampana,nie przerywając miksowania,aż krem zgęstnieje,rozpuścić w nim żelatynę,dodać sok z limonek.Zdjąć krem znad pary i jeszcze przez 3min.miksować.Gdy ostygnie,wlać jogurt i śmietankę i ubić na sztywny krem.Wyłożyć go na spód i ponownie włożyć do lodówki.Gdy zastygnie ułożyć na wierzchu pokrojony ananas i brzoskwinie i zalać tężejącą galaretką.